Pentru că sărbătorile se apropie cu pași repezi, gospodinele se întrec în a strânge rețete inedite pentru Crăciun.
Toba, un preparat cu tradiție în România, nelipsită de pe masa de Crăciun. Secretele unor rețete din vechime
Pentru a prepara o tobă condimentată de calitate, trebuie însă să respectați întocmai rețeta și să cunoașteți anumite secrete de la bunica. Pentru a obține toba condimentată, una dintre cele mai căutate, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 500 g limbă și 200 g șorici. Tăiați carnea fiartă în felii și amestecați cu șoriciul fiert și cât mai mărunt tocat.
Adăugați 250-300 ml din zeama în care s-a fiert limba și 15 g piper, sare, usturoi pisat şi 1 g floare de nucşoară. Introduceți această compoziție în burduf şi puneți la fiert pentru două ore. Înțepați din când în când. Se lasă la răcit bine presată, apoi se afumă mai slab.
Tobă de casă
Pentru toba de casă aveți nevoie de 2 kg cap de porc, 500 g limbă de porc, 750 g inimă de porc, 250 g șorici, 150 rinichi de porc, o ureche de porc sare, piper, foi de dafin, boabe de muștar, coriandru, un stomac de porc sau maț gros, usturoi.
Mod de preparare
Cu o zi înainte de pregătirea tobei se curăță stomacul de porc. În ziua preparării se spală cât mai bine toate organele în apă rece. Sunt bune doar când apa devine limpede. Inima, limba și rinichiul se fierb separat, apoi se scurge apa și se lasă deoparte. Ulterior se pun la fiert capul, șoriciul și urechea.
Adăugați și organele fierte în prealabil și continuați până când constatați că se desprinde carnea de pe oase. Lăsați apoi la răcit. Limba se curăță de pieliță, se taie în bucățele mici iar șoriciul în felii subțiri. Se umple stomacul de porc cu acestea și se mai adăugă zeama în care a fiert carnea, în jur de două polonice.
Stomacul de porc se leagă bine la capete cu sfoară și se pune în zeama în care s-a fiert carnea. Se mai lasă la fiert încă o oră. Ulterior se scoate, se așează să se răcească pe fund de lemn, punând deasupra o greutate ca să se preseze. Se lasă până a doua zi, apoi se afumă.
Sursă foto: universulargesean
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook