Simona Ionescu / Redactor Șef

Tradiții din Șcheii Brașovului. ”Strochitu” și ”Împușcatul cocoșului”, într-o expoziție unică

Tradiții din Șcheii Brașovului. ”Strochitu” și ”Împușcatul cocoșului”, într-o expoziție unică
Nu ratați o expoziție unică despre tradiții vechi din Șcheii Brașovului! Muzeul de Etnografie Brașov vă așteaptă cu ușile deschise, în zilele de miercuri până duminică.

Descoperiți tradițiile din Șcheii Brașovului. Obiceiuri mai puțin cunoscute în perioada Paștelui: Mersul Junilor cu ouă roșii, ”strochitu`”, „Împușcatul cocoșului”. Expoziția poate fi vizitată la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului din Piața Sfatului nr. 15, în zilele de miercuri până duminică, între orele 10.00-18.00.

Tradiții din Șcheii Brașovului

Muzeul de Etnografie Brașov vă invită să vizitați, pe parcursul lunii mai, expoziția ”De Paști în Țara Bârsei”, organizată în mansarda Muzeului Civilizației Urbane a Brașovului. Expoziția prezintă tradiții și obiceiuri de Paști reprezentative zonei multietnice a Țării Bârsei.

Veți descoperi tradiții din Șcheii Brașovului, practicate de grupul Junilor Tineri. În a doua zi de Pași, merg cu ”strochitu`” sau, după cum mai este cunoscut obiceiul, Mersul Junilor după ouă roșii. Sunt reconstituite costumele de ceremonial purtate de juni și recuzita prezentă în cadrul obiceiului.

Veți descoperi tradiții din Șcheii Brașovului, practicate de grupul Junilor Tineri

De asemenea, sunt reprezentate și câteva obiceiuri ale comunităților de ceangăi din Țara Bârsei, printre care „Împușcatul cocoșului”, tradiție care are loc la Apața în prima zi de Paști. Este un ritual de inițiere a tinerilor, de trecere dintr-o grupă de vârstă în alta.

Puteți admira câteva dintre costumele și recuzita ritualică purtate în cadrul ceremonialului. Un alt obicei prezentat este cel al stropitului din a doua zi de Paști, practicat atât de sași cât și de ceangăi.

Muzeul de Etnografie Brașov vă invită să vizitați, pe parcursul lunii mai, expoziția ”De Paști în Țara Bârsei”

Expoziție de ouă încondeiate

Un loc special în cadrul expoziției îl ocupă ouăle încondeiate cu motive tradiționale specifice românilor, sașilor și ceangăilor din Țara Bârsei. Veți găsi piese deosebite datate în prima jumătatea a secolului al XX – lea. Nu lipsesc ouăle încondeiate lucrate cu măiestrie de meșterii populari Clinciu Gabriela din Bran și Godri Anna din Săcele, continuatoare ale vechii tradiții.

Impresionantă în cadrul expoziției este prezența Icoanei „Maica Domnului cu Pruncul” încondeiată pe ou de struț după un izvod din Șcheii Brașovului. Autorul acestei minunate lucrări este arheologul și muzeograful dr. Mariana Andone-Rotaru. Ea a îmbinat ineditul cu meșteșugul tradițional. Echilibrul l-a găsit experimentând un mod unic de decorare a ouălor de Paști. A transpuns și reinterpretat pe ouăle de struț a icoanelor pictate cândva pe sticlă în Transilvania, ținând cont de canoanele iconografice și de rigorile tehnicii de încondeiere.

 Expoziția poate fi vizitată la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului din Piața Sfatului nr. 15, în zilele de miercuri până duminică, între orele 10.00-18.00.


Expoziție grecească inedită la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului. 200 de ani de la câștigarea independenței

Telefonul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej e piesă de muzeu

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre