Simona Ionescu / Redactor Șef

Traumele din copilărie și modul în care acestea afectează viața. Psihologii explică totul!

Traumele din copilărie și modul în care acestea afectează viața. Psihologii explică totul!
Unele cicatrici pot dura toată viața. În copilărie, ne putem aminti cu toții că am experimentat un fel de durere fizică. Poate că era un genunchi puternic julit. Sau poate o tăietură profundă din manipularea greșită a unui obiect ascuțit. Sau poate că a fost un os rupt care a apărut în timp ce mergeai cu bicicleta pentru prima dată.

Traumele din copilărie și modul în care acestea afectează viața. Indiferent de ceea ce a instigat durerea, cu toții am experimentat disconfort fizic în copilărie.

De multe ori, disconfortul pe care îl experimentăm la o vârstă fragedă este cel care lasă o cicatrice înrădăcinată și care crește odată cu maturizarea. De fiecare dată când te gândești la asta, îți este amintit imediat de durerea pe care ai trăit-o în momentul în care cicatricea respectivă a luat naștere.

Traumele emoționale din copilărie

Deși aceste memorii fizice sunt frecvente la majoritatea oamenilor, cicatricile pe care nu le putem vedea sunt cele care uneori ne afectează cel mai mult. Traumele emoționale care se trăiesc în copilărie pot avea impact asupra modului în care dezvoltăm relații și felului în care privim lumea.

Fie că a fost fizică sau emoțională, experimentarea unei traume în copilărie poate rămâne cu o persoană mulți ani. Dacă este nesupravegheată, poate crește mai sever și mai intens, influențând starea de spirit și comportamentul, sau chiar afectând tiparele de dependență pe care o persoană le dezvoltă mai târziu în viață.

 

Înțelegerea modului în care trauma din copilărie afectează sănătatea mintală a unei persoane este esențială pentru a o ajuta pe aceasta să depășească impactul negativ pe care acele experiențe le pot avea asupra vieții lor.

Cum afectează trauma din copilărie psihologia adulților

Trauma trăită în copilărie poate face o persoană să se simtă singură și izolată, fiindu-i frică de ceilalți și simțindu-se rușinată să discute. Realitatea nefericită este că nu sunt singuri în lupta lor cu traumele. Aproape 60% dintre adulți declară că au suferit abuzuri sau alte experiențe dificile în timpul copilăriei.

Aceste tipuri de experiențe pot modifica fundamental caracterul și personalitatea unei persoane, determinând-o să experimenteze instabilitate emoțională excesivă, probabilitate crescută de dependență, sentimente de deznădejde și chiar gânduri de sinucidere.

Unele dintre cele mai îngrijorătoare statistici asociate cu persoanele care suportă traume din copilărie 

-Sunt de 4 ori mai predispuși să dezvolte dependență de alcool sau droguri

-Au de 3 ori mai multe șanse să dezvolte o tulburare depresivă

-Este de 15 ori mai probabil să se sinucidă cândva în viața lor1

Aceste statistici indică consecințele negative pe termen lung pe care le poate avea trauma din copilărie asupra vieții unei persoane. De asemenea, arată importanța căutării de ajutor pentru a aborda acele experiențe înainte ca acestea să devină prea dificil de gestionat.

Modul în care trauma din copilărie afectează o persoană la o vârstă adultă poate varia de la o persoană la alta. Ca orice în viață, scenarii diferite vor avea impact asupra tuturor în moduri diferite.

Simptomele traumei copilăriei la adulți

Simptomele reale asociate cu traumele copilăriei pot varia de la o persoană la alta. Acestea pot include experiențe fizice, indicatori emoționali și simptome psihologice. 

A fi conștient de potențialele semne vă poate ajuta enorm, permițându-vă să înțelegeți modul în care traumele din copilărie afectează viața persoanei iubite și cum pot începe procesul de vindecare a minții, corpului și sufletului lor.

Simptome emoționale și psihologice

-Negarea sau neîncrederea

-Confuzie și probleme de concentrare

-Furia, iritabilitatea și schimbările de dispoziție

-Anxietate și frică

-Vinovăție, rușine și auto-blamare

-Retragerea de la alții

-Tristă lipsă de speranță

-Senzație de deconectare și amorțeală

Simptome fizice

-Insomnie și coșmaruri

-Oboseală

-Tensiune musculară

-Agitație

Cel mai de succes videoclip pentru Eurovision. E în trending

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre