Rețetă: Triunghiuri de pâine prăjită cu inele de calamar şi ghimbir

Rețetă: Triunghiuri de pâine prăjită cu inele de calamar şi ghimbir
Un aperitiv pentru un prânz sau o cină uşoară, aceste felii de pâine prăjită cu inele de calamar sunt o alegere excelentă. Liana Sabău vă recomandă această reţetă pe care o găsiţi şi pe blogul ei Pe masa din bucătărie.

Ce mai trebuie să ştim despre calamar? Alături de pește și alte fructe de mare, calamarul este recomandat să fie consumat datorită grăsimilor Omega-3, care sunt foarte sănătoase pentru organism și pentru sistemul nervos. Comparativ cu alte fructe de mare, calamarul nu conține cantități mari de mercur și, de aceea, este cel mai indicat pentru consum.

Calmarul mai conține vitaminele B2, B3, B6, B12 și Vitamina C. Acestea ajută la prevenirea durerilor de cap, a migrenelor, îmbunătățesc digestia, scad riscul bolilor cardiovasculare și stabilizează nivelul de zahăr din sânge. În același timp, calamarul reprezintă o sursă importantă de proteine care mențin sănătatea masei musculare, a unghiilor, dar și a părului.

Datorită cantității însemnate de cupru (90% din DZR), calamarul ajută la asimilarea fierului în organism și previne anemia. În plus, calamarul este bogat și în alte minerale ca seleniu, fosfor, zinc, magneziu, potasiu, calciu și mangan.

Ingrediente pentru 4 persoane

1/2 pâine toast întreagă(nefeliată),
250g inele de calamar,
350g roşii,
2 linguri de ulei de măsline extravirgin,
100ml vin alb,
1 lingură de  ghimbir,
3-4  frunze de busuioc,
1 căţel de usturoi,
sare şi piper.

Pentru decor: 1 lingură de pătrunjel tocat

Mod de preparare triunghiuri de pâine prăjită cu inele de calamar și ghimbir

Taie pâinea felii groase de 1 cm, îndepărtează coaja, apoi taie-le triunghiuri. Aşază-le pe o tavă şi dă-le la cuptor 5 minute, la 180 de grade, apoi scoate-le. Am folosit o conservă de roşii întregi de 350g, dar puteţi folosi şi roşii naturale, pe care ar trebui să le scufundaţi în apă clocotită câteva secunde, le scurgeţi, le curăţaţi de pieliţă şi le tăiaţi cubuleţe.

Usturoiul tăiat felii pune-l  într-o tigaie cu ulei încins. Când a prins puţină culoare, adaugă roşiile, apoi linguriţa de ghimbir. Toarna vinul şi fierbe până când acesta se evaporă. Adaugă inelele de calamar bine scurse de ulei.  Pune sare şi piper, după gust,  fierbe totul 2-3 minute şi încorporează frunzele de busuioc tăiate mai mare – eu am folosit busuioc uscat. Adaugă sare dacă mai este nevoie.

Aşaza câte 2-3 linguriţe din această compoziţie pe fiecare felie de pâine prăjită, pune-le în cuptorul încins la 180 de grade şi lasă-le câteva secunde să se încălzească. Scoate-le din cuptor şi presară-le cu pătrunjel tocat. Serveşte-le imediat.

Sursa: Pe masa din bucătărie