Simona Ionescu / Redactor Șef

Un bărbat susține că se identifică femeie, însă se preface că e și handicapat. Deja se plimbă în cărucior

Un bărbat susține că se identifică femeie, însă se preface că e și handicapat. Deja se plimbă în cărucior
Indignare în Norvegia. O femeie transgender folosește un scaun cu rotile, deși nu are handicap fizic. Reacțiile persoanelor cu probleme reale de sănătate sunt tranșante: „Este atât de insultător!”

Un bărbat care se identifică femeie a iscat o adevărată furtună în Norvegia, după ce a mărturisit că a ales să stea într-un scaun cu rotile, deși nu are niciun handicap fizic.

„Mereu mi-am dorit să mă fi născut paralizată de la brâu în jos”

În schimb, Viktoria Alme Jørund, de 53 de ani, suferă de o afecțiune mintală numită tulburare de integritate corporală (BIID).

După ce a apărut într-un interviu pentru postul norvegian TV2 și a afirmat că și-a dorit mereu să se fi născut paralizată de la brâu în jos, bărbatul transgender Viktoria a stârnit o avalanșă de reacții pe Twitter, relatează The Herald.

Mulți utilizatori, inclusiv unii care sunt ei înșiși persoane cu dizabilități, și-au exprimat indignarea. „Este atât de insultător. Sunt un utilizator de scaun cu rotile”, a scris cineva.

„Am dureri chinuitoare, cu leziuni ale coloanei vertebrale și neurologice. Aceasta nu este o glumă. Pentru mine este o batjocură, față de mine și de alții care suferă teribil”, a comentat altă persoană.

Au există însă și persoane care au empatizat cu situația Viktoriei: „Da, este ciudat și greu de înțeles. Probabil că este și foarte provocator pentru utilizatorii actuali de scaune rulante! Dar există un diagnostic în spate! Boala mintală este reală, chiar dacă uneori pare complet de neînțeles”, a scris cineva.

Un alt utilizator a reacționat: „Alme folosește scaunul cu rotile ca ajutor. Nu este nimic provocator în asta pentru mine. Dacă un scaun cu rotile poate ajuta la tulburările mintale, mă face doar fericit. Oricine are dreptul la fizic și integritate”.

Diagnosticată cu tulburare mintală

Conform specialiștilor, Viktoria suferă de o afecțiune rară, tulburare de integritate corporală (BIID), cunoscută și sub numele de apotemnofilie.

Viktoria Alme este analist senior de credit în Oslo, fără niciun handicap fizic, dar se identifică drept o femeie cu dizabilități. Emisiunea „Bună dimineața, Norvegia”, de la TV2, a prezentat-o ​​drept o persoană care „folosește un scaun cu rotile, chiar dacă picioarele ei sunt complet sănătoase”, adăugând că interviul a fost realizat deoarece programul „dorește să creeze transparență în jurul subiectelor dificile”.

Și-a dorit mereu să se fi născut paralizată

În timpul emisiunii, Viktoria a povestit că dintotdeauna a avut dorința să se fi născut ca o femeie paralizată de la brâu în jos. La cinci ani și-a dat seama de acest lucru, atunci când un coleg a venit la școală cu o atelă pe picior și cârje.

„Reacția mea a fost una de interes intens”, a spus Viktoria. „Inima mi-a bătut cu putere, pulsul mi-a crescut și a fost activat tot corpul meu. După cum am înțeles retrospectiv, a fost o recunoaștere a situației și că eu ar fi trebuit să fiu în locul lui”, a explicat femeia transgender.

În urmă cu cinci ani a început să folosească un scaun cu rotile, deși nu are niciun handicap: „Asta oprește declanșarea tulburării de integritate corporală, mă odihnesc mult și îmi pot folosi resursele pentru alte lucruri. Mi-a fost rușine, dar Agnes, partenera mea, m-a sprijinit foarte mult”.  Totodată, aceasta și-a exprimat credința ca nimeni să nu ia în nume de rău ceea ce face, pentru că o ajută foarte mult. Viktoria a precizat că nu folosește alte drepturi ale persoanelor cu dizabilități, cum ar fi parcarea pentru persoane cu handicap.

Conform OMS, tulburarea de integritatea corporală (BIID) se caracterizează printr-o dorință intensă și persistentă de a deveni o persoană cu handicap fizic într-un mod semnificativ.

Viktoria, stanga, pe vremea când era bărbat.

Viktoria s-a căsătorit cu Agnes și au împreună doi copii.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre