Simona Ionescu / Redactor Șef

Un interviu de colecție cu scriitoarea Ileana Vulpescu. Viața din spatele cărților

Un interviu de colecție cu scriitoarea Ileana Vulpescu. Viața din spatele cărților
Un interviu de colecție cu scriitoarea Ileana Vulpescu publicat de Evenimentul Zilei în ediția sa din 24 ianuarie 2015, de ziarista Loreta Popa. Descoperim o doamnă de o eleganță firească, un spirit puternic, dar atât de fragil. Doamna Ileana Vulpescu a plecat spre lumină.

Ileana Vulpescu este o scriitoare de excepție, a cărei dispariție a marcat comunitatea celor care iubesc literatura. Ziarista Loreta Popa a realizat un interviu tulburător cu autoarea romanului ”Arta conversației”.

Un interviu de colecție cu scriitoarea Ileana Vulpescu

Scriitoarea Ileana Vulpescu are o operă lipsită de fragilități așa-zis feminine. A reușit să se impună, să se dăruiască așa cum puțini oameni o fac. A luat fiecare zi de la capăt, cu o vitalitate pe care și-ar dori-o oricine.

A venit în București în 1953 și, a început Facultatea de Filologie. Acolo l-a cunoscut și pe viitorul soț, scriitorul Romulus Vulpescu. După ce a terminat facultatea a fost chemată la Institutul de Lingvistică, pentru că se reîncepea lucrul la un dicționar al limbii române etimologic și istoric început de Sextil Pușcariu, dar întrerupt în timpul războiului.

A stat acolo pînă spre sfîrșitul anilor ’70, cînd s-a pensionat pe caz de boală. Însă lumea sa a fost întotdeauna reprezentată de cărți, de lumina pe care avea să o dăruiască la rîndu-i prin ceea ce scria. Care este condiția scriitorului astăzi, cît de greu i-a fost ca femeie în lumea aceasta a cărților, ce-ar face dacă ar fi ministrul Culturii și ce sfaturi ar da celor care vor să scrie, acestea sînt cîteva dintre întrebările la care a răspuns Ileana Vulpescu.

Ileana Vulpescu. Viața din spatele cărților

”Singura sa pretenție a fost să respectăm gramatica limbii române și să scriem acest material cu Î din I, nu cu  din A. Nu poate să-și dea o părere cinstită și competentă despre literatura contemporană, pentru că nu a citit decît ce i-a plăcut. Și ce i-a plăcut a apărut înainte de 1989.

«Dar din ce am apucat să răsfoiesc am remarcat că există o plăcere pentru a expune niște lucruri care se înțeleg. Nu trebuie să ne explice cineva într-o carte cum se fac copiii, pentru că știm. Tendința asta către indecență este foarte ciudată. Și am observat- o la niște scriitori de valoare»”, a spus Ileana Vulpescu.

Ileanu Vulpescu despre libertate

„Asta să fie libertatea despre care se vorbește, cea în care putem să expunem prin scris organe sexuale! Mă întristează și mă depășește. Nu știu de ce oamenii preferă acum să umble în pielea goală în loc să umble și ei îmbrăcați decent”, susținea scriitoarea.

Dacă doi au intrat într-o cameră și au închis ușa după ei nu ne putem închipui că se apucă să facă parchetul, să zugrăvească. „Plăcerea de a scrie atît de explicit este pentru că oamenii ăștia chiar simt nevoia să scrie așa sau pentru că e moda?

Nici nu știu de ce să-i suspectez. Dacă scriu pentru că așa e moda e mai puțin grav decît dacă ei au ajuns la concluzia să scrie așa. Eu nu sînt așa o pudibondă încît să mă sperii de orice. Dacă spun un banc și sînt acolo cuvinte porcoase, nu le evit.

Un banc este un banc. Îl spui cum l-ai auzit și nu trebuie să te temi. Asta e ca și cînd ai da o rețetă pentru așa ceva. Este foarte ciudat să nu ai nici un pic de rușine. Eu zic că pur și simplu s-a pierdut rușinea. Din punctul meu de vedere, arta este sugestie. Nu mai este sugestie, riscă să cadă în derizoriu”, spune Ileana Vulpescu.

Citiți interviul integral în Evenimentul zilei


A murit scriitoarea Ileana Vulpescu. A avut un imens succes cu “Arta conversației”

Rodica Ojog-Brașoveanu a fost Agatha Christie a României. Cărțile sale polițiste se epuizau imediat

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre