Unde este îngropat Genghis Khan, cel mai mare cuceritor al lumii. Un mister nedezlegat de aproape 1000 de ani

Unde este îngropat Genghis Khan, cel mai mare cuceritor al lumii. Un mister nedezlegat de aproape 1000 de ani
Ucigaș cu sânge rece sau creatorul celui mai mare imperiu din istorie, cuceritorul lumii? Indiferent cum i-am spune, Genghis Han rămâne unul dintre cele mai importante personaje ale istoriei. Iată unde este îngropat cuceritorul.

Simbol al luptătorului barbar, Genghis Han, un nomad analfabet, a fost un geniu care a uluit lumea, pornind de la nimic. Unde este îngropat unul dintre marii cuceritori ai lumii.

Legenda spune că acesta a cerut să fie îngropat fără semne, iar după ce a trecut în lumea drepților, trupul său a fost dus în Mongolia. Au existat numeroase încercări de a găsi mormântul lui Genghis de către jefuitori de morminte, aventurieri și arheologi.

Cele mai multe s-au concentrat pe Burkhan Khaldun, în provincia Khentii din nord-estul Mongoliei, locul de naștere al marelui războinic.  Potrivit Istoriei secrete a mongolilor din 1240, cea mai veche lucrare literară care a supraviețuit despre ultimele zile ale lui Genghis, cuceritorul s-a refugiat în acest loc. S-a închinat aici, l-a declarat cel mai sacru munte din Mongolia apoi ar fi exclamat: „Îngropați-mă aici când voi muri”. Cu toate acestea, toate căutările din zonă s-au dovedit a fi fără rezultat.

Nimeni nu știe când a murit cu adevărat

Genghis a fost un maestru al înșelăciunii.  Își inducea în eroare inamicii, făcându-i să creadă că oamenii săi se retrag, când erau la pândă, și se folosea de propagandă pentru a răspândi teama cu privire la mărimea și ferocitatea armatei sale.

Deși majoritatea istoricilor sunt de acord că a fost ucis la 18 august 1227, în timpul căderii orașului Yinchuan, în prezent capitala regiunii autonome Ningxia Hui, există surprinzător de puține lucruri scrise despre cum a murit războinicul sau despre înmormântarea sa.

Unde se află mormântul lui Genghis Han?

Ucis de o regină rea în luptă sau a căzut de pe cal?

Unii spun că a fost lovit de fulger, alții că a fost ucis de o regină răzbunătoare, în timp ce alții cred că a fost ucis în luptă sau că a căzut de pe cal. Se spune, totuși, că a lăsat instrucțiuni clare ca nimeni să nu-i deranjeze rămășițele.  O legendă spune că cei 1.000 de soldați care au cărat trupul khanului la locul de înmormântare au fost uciși pentru a-i împiedica să dezvăluie locul unde se află.

Apoi au fost trimiși și cei care au ucis brigada de înmormântare, iar mii de cai au fost eliberați pentru a călca pământul în care a fost îngropat, pentru a ascunde orice urmă că ar fi fost deranjat.  Alte povești spun că a fost plantată o pădure sau că a fost deviat un râu, pentru a ascunde locul.

Povestea cămilei îngropate odată cu Genghis Han

În anul 1661 Erdeni Tobchi a menționat faptul că atunci când a ajuns în Mongolia sicriul acestuia era gol. Pe de altă parte, în anul 1604, Altan Tobchi a spus că la mausoleul din Ordos se află îngropate doar cămașa, cortul și cizmele.

Potrivit unei alte legende, mormântul ar fi fost găsit la 30 de ani de la moarte, iar odată cu Han ar fi fost îngropată și puiul unei cămile. Mai târziu, mama cămilei ar fi fost găsită plângând la mormântul puiului său. Pe de altă parte, conform tradiției dinastiei Yua, toți marii hani ai mongolilor ar fi îngropați în zona mormântului lui Genghis în zona văii Qinian. Surprizător însă, locația nu a fost niciodată găsită în vreun document al vremii.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre