Simona Ionescu / Redactor Șef

Varza murată se pune doar de Sfântul Dumitru. Care e motivul. Secretele uneia dintre cele mai vechi retețe

Varza murată se pune doar de Sfântul Dumitru. Care e motivul. Secretele uneia dintre cele mai vechi retețe
A venit vremea murăturilor și nici o gospodină nu ratează ocazia să pună varza la murat, pe care o va folosi odată cu începerea sărbătorilor de iarnă.

Luna octombrie este momentul când, din străbuni s-a păstrat obiceiul să fie pusă varza la murat. Cum se face această operațiune.

Varza murată se pune doar de Sfântul Dumitru. Care e motivul. Secretele uneia dintre cele mai vechi retețe

Din cele mai vechi timpuri, gospodinele obișnuiesc să nu lenevească de ziua Sfântului Dumitru și să pună murăturile la borcan, dar și varza la butoi. Potrivit tradiției, acestea nu se vor înmuia și vor rămâne tocmai bune de mâncat. Pentru ca varza să fie așa cum v-ați dorit, aveți nevoie de verze de mărime potrivită și cât mai îndesate (numărul acelora variază în funcție de cât de mare e butoiul), crenguțe de mărar și cimbru, 1-2 gutui, 1 măr, rădăcini de hrean, 1 pumn cu boabe de porumb, sare.

Mod de preparare

Spălați butoiul și opăriți, apoi lăsați la uscat. Curățați bine varza, scobiți cotorul și umpleți cu sare. Puneți pe fundul butoiului cimbru și mărar, dar și un pumn cu boabe de porumb. Adăugați gutuile și mărul pentru a da un gust desăvârșit, precum și hreanul. Porumbul este util pentru că ajuta la fermentare, iar rolul hreanului este să mențină tari foile de varză.

Așezați varza în butoi, cu partea scobită deasupra. A doua zi pregătiți saramura din 400 g sare grunjoasă la 10 litri de apă călduță. Turnați peste varză cât să o acoperiți. Puneți apoi câteva scânduri de lemn peste varză și o greutate peste acestea, astfel încât verzele să fie bine presate.

În câteva zile veți constata că varza s-a lăsat, așa că mai puteți adăuga alte câteva bucăți până se umple butoiul. După două zile trebuie să vânturați zeama. Lăsați zeama să se scurgă într-o oală mare, apoi turnați peste varza din butoi. Operațiunea se repetă de câteva ori. Vânturarea verzei se face la câteva zile și timp de vreo săptămână. Iar o metodă mai simplă este cea cu furtunul în care se suflă ca să se vânture zeama din butoi. În mod normal, varza e murată după șase săptămâni, dar depinde și de temperatura din camera unde sunt așezate butoaiele.

Sursă foto: a1.ro, retetedecasa

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre