Este foarte ușor să prepari o zacuscă de morcovi și ieftin. Plus, că este plină de vitaminte.
Zacuscă de morcovi. Rețeta
Cu această rețetă, gospodinele scapă de copt legumele, acum când este cald afară.
- 4.5 kg de roșii;
- 3 kg de morcovi;
- 250 g de usturoi;
- 500 ml de ulei rafinat de floarea-soarelui (2 pahare);
- 5 ml de oțet 70% (o linguriță) sau 50 ml de oțet 9% (10 lingurițe)
- o linguriță de piper măcinat (sau după gust);
- 250 g de zahăr (un pahar) sau după gust (în funcție de dulceața morcovului);
- 75 g de sare neiodată (3 linguri).
Volumul paharului folosit este 250 ml.
Din aceste ingrediente veți obține 12 borcane de 500 ml de zacuscă.
- Îndepărtați cotoarele roșiilor și tăiați-le în bucăți.
- Curățați morcovul de coajă și tăiați-l în bucăți.
- Treceți morcovul și roșiile prin mașina de tocat carne (sucul rămas în bolul, în care s-au aflat roșiile, nu trebuie folosit). Puneți-le într-un vas adânc. Amestecați foarte bine.
- Adăugați uleiul rafinat de floarea-soarelui, zahărul și sarea neiodată. Amestecați.
- Fierbeți zacusca timp de 50-60 minute din momentul clocotirii, pe foc mic, amestecând periodic.
- Cu 10 minute înainte de terminarea timpului de fierbere, adăugați usturoiul trecut prin mașina de tocat carne și piperul măcinat.
- La sfârșit, adăugați oțetul. Amestecați și fierbeți zacusca pe parcursul a încă 1-2 minute.
- Acoperiți-le îndată cu capace sterilizate și închideți-le ermetic.
- Întoarceți-le cu capacele în jos și înveliți-le cu o pătură călduroasă până se vor răci complet.
- Puneți conservele obținute la locul de păstrare. Sursa: retete-usoare.eu