A început testarea vaccinului împotriva COVID 19

A început testarea vaccinului împotriva COVID 19
Primele teste pe pacienți umani ale vaccinului dezvoltat de cercetătorii de la Oxford, au început într-una din cele mai afectate țări de pandemia de COVID 19.

Universitatea Oxford a început weekendul trecut în Brazilia primele teste pe pacienți umani cu vaccinul pe care îl dezvoltă împotriva noului coronavirus, relatează Reuters, conform Agerpres. Testele vor fi efectuate pe un număr de 2.000 de angajați sănătoși din domeniul medical din orașul Sao Paulo, dar și pe 1.000 de persoane din Rio de Janeiro.

Brazilia este una din țările cel mai grav afectate de pandemia cauzată de noul coronavirus. Aici s-au înregistrat peste 1,1 milioane de infectări și peste 51.000 de morți. Această rată e  depășită doar de Statele Unite. ANVISA, autoritatea de reglementare sanitară din Brazilia, a aprobat studiile clinice pentru acest potențial vaccin. Dacă rezultatele vor fi cele scontate, vaccinul ar putea fi lansat pe piață până la sfârșitul anului în curs.

Cercetările continuă, în paralele, și pe subiecți non-umani. Ieri, autorii unui studiu realizat pe porci au anunțat că două doze cu acest vaccin dezvoltat de cercetătorii Oxford University și produs de compania farmaceutică AstraZeneca produc mai mulți anticorpi decât o doză unică.

Cercetătorii de la Institutul Pirbright din Marea Britanie confirmă că administrarea suplimentară a unei doze de rapel determină o reacție imunitară mai puternică. Peste 100 de vaccinuri potențiale împotriva COVID 19 sunt dezvoltate în prezent la nivel  mondial și se află în diverse stadii de testare.