A murit cel mai mare dintre fiii lui Don Corleone. Actorul avea 82 de ani

A murit cel mai mare dintre fiii lui Don Corleone. Actorul avea 82 de ani
James Caan, veteranul actor de cinema cunoscut pentru rolurile sale din filme precum „The Godfather”, „Misery” și „Elf”, a murit, a anunțat familia sa într-o declarație pe contul său de Twitter. Avea 82 de ani.

„Cu mare tristețe vă informăm despre decesul lui Jimmy în seara zilei de 6 iulie”, se arată în declarație. „Familia apreciază revărsarea de dragoste și condoleanțe sincere și vă cere să continuați să le respectați intimitatea în această perioadă dificilă.” Ei nu au dezvăluit cauza morții.

Film despre un caz real

Caan a devenit celebru pentru prima dată interpretându-l pe mijlocașul echipei Chicago Bears, Brian Piccolo, în „Brian’s Song”, un film de televiziune foarte vizionat în 1971. Filmul lacrimogen a relatat bătălia reală a lui Piccolo cu un cancer în fază terminală și a fost lăudat pentru modul în care a tratat prietenia interrasială dintre Piccolo și un coechipier de culoare, Gale Sayers.

Sonny Corleone i-a adus succesul

Următorul său film, piesa de rezistență „The Godfather” din 1972, l-a transformat pe Caan într-un star. Deși nu era italian, Caan a fost distribuit în rolul lui Sonny Corleone, cel mai mare dintre cei trei fii ai mafiotului Vito Corleone, care este împușcat în mod memorabil de gangsteri rivali, într-o ambuscadă la o stație de taxare.

Într-un interviu din 2021, Caan a declarat că și-a bazat personajul lui Sonny pe regretatul comediant Don Rickles. Rolul i-a adus o nominalizare la Oscar. Caan a apărut, de asemenea, într-un flashback în „The Godfather, Part II”.

Actorul cu părul creț era cunoscut pentru interpretarea unor personaje de duri în filme precum „Thief” și „Rollerball”. Dar a fost un actor versatil, care a putut să arate și vulnerabilitate în filme precum „Misery”, adaptarea din 1990 a lui Stephen King despre un romancier blând ținut captiv de un fan obsedat, o femeie diabolică interpretată de Kathy Bates.

Editor dependent de muncă  în „Elf”

Publicul tânăr îl cunoaște cel mai bine pentru rolul său din „Elf” din 2003, povestea de Crăciun în care a interpretat rolul tatălui lui Will Ferrell, un editor de cărți pentru copii dependent de muncă, nefericit să afle că are un fiu adult anormal de vesel, care poartă un costum de elf și își toarnă sirop de arțar pe spaghete.

Caan s-a născut în 1940 în cartierul Bronx din New York, din imigranți evrei. Tatăl său a fost măcelar. A jucat fotbal la Michigan State, iar mai târziu a început să studieze actoria ca student la Universitatea Hofstra, unde printre colegii săi de clasă a fost regizorul „Nașului”, Francis Ford Coppola.

După ce a apărut în câteva piese de teatru pe Broadway și în afara acestuia, Caan s-a mutat la Los Angeles la începutul anilor 1960 pentru a-și lansa o carieră cinematografică. Coppola i-a oferit unul dintre primele sale roluri, cel al unui vagabond în drama „The Rain People” din 1969.

Artiștii de la Hollywood îi adduce acum omagii. „Foarte trist să aud vestea că James Caan a murit. Inima frântă pentru familia și prietenii săi. Mi-a făcut plăcere să-l cunosc și să-l numesc prieten”, a postat un tweet emoționant actorul Gary Sinise, continuân: „Jimmy a fost un mare susținător al ‘Fundației Gary Sinise’ și a muncii mele cu veteranii noștri. Ne va lipsi. Îți mulțumesc, prietenul meu. Odihnește-te în pace. Dumnezeu să te binecuvânteze.”