În mod obișnuit, acneea este cauzată de o secreție excesivă de ulei de către glandele sebacee ale pielii. Iar acest ulei, împreună cu celulele moarte ale pielii și alte resturi, înfundă porii pielii și cauzează infecții, ceea ce duce la apariția coșurilor și a punctelor negre.
Te supără acneea? Evită aceste alimente și vei vedea cum pielea capătă un aspect sănătos
Inițial s-a crezut că alimentele care agravează acneea ar fi cele cu un conținut mare de lipide, cum ar fi ciocolata, prăjelile sau cărnurile grase. Însă, studiile au demonstrat că trebuie luat în considerare tipul de grăsime, iar cele prezente în uleiul de măsline, peștele gras sau nucile nu par să fie legate de agravarea acneei. Conform acestei teorii, s-a ajuns la concluzia că grăsimile saturate au un efect inflamator asupra tuturor organelor, inclusiv asupra pielii.
Detaliul observat la populațiile occidentale a dus la o descoperire importantă
Alte cercetări au arătat că alimentele cu un conținut ridicat de glucoză, cum sunt dulciurile, băuturile zaharoase, produsele de patiserie, ciocolata, agravează focarele acestei boli. De asemenea, și chipsurile provoacă acnee.
Însă, în ultimul deceniu, s-a mai observant ceva: la populațiile occidentale există o prevalență mai mare a acneei decât în alte părți ale lumii, care este cauzată, cel mai probabil, de un factor alimentar sau de mediu. Așa s-a ajuns la lactate, pentru că au un conținut relativ ridicat de grăsimi și se consumă mai mult în Occident.
Ce se ascunde în lapte și brânză
Însă, oamenii de știință susțin că este posibil ca lactatele să agraveze sau chiar să provoace focarele de acnee nu din cauza conținutului lor de lipide, ci din cauza conținutului hormonal, deoarece se știe că hormonii joacă un rol important în această afecțiune. Tocmai din acest motiv acneea este mai frecventă în adolescență decât în alte etape ale vieții.
Ca o concluzie a numeroaselor studii pe acestă temă, dacă suferi de acnee severă, trebuie să eviți grăsimile saturate, alimentele zaharoase și produsele lactate. Totodată, dacă te confrunți cu această afecțiune, ideal este să consulți și un specialist.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook