Amintiri prețioase cu cel mai iubit căpitan al tuturor timpurilor, Ion Besoiu. Cum l-a determinat mama să respecte o femeie

Amintiri prețioase cu cel mai iubit căpitan al tuturor timpurilor, Ion Besoiu. Cum l-a determinat mama să respecte o femeie
Nici un alt actor n-ar reușit să interpreteze mai bine rolul Căpitanului Lupan din filmul Toate pânzele sus ca Ion Besoiu. Plecat din această lume după Luminița, „sufletul” lui, actorul a lăsat în urmă amintiri prețioase.

Cu puțin timp înainte de a pleca să joace de lângă îngeri, Ion Besoiu a dat un interviu în Taifasuri. O lecție despre ce înseamnă demnitatea și iubirea adevărată.

Amintiri prețioase cu cel mai iubit căpitan al tuturor timpurilor, Ion Besoiu. Cum l-a determinat mama să respecte o femeie

Ion Besoiu, actorul cu ochi blânzi și vocea care îți ungea sufletul a vorbit în trecut despre copilăria sa și cât de mult l-a învățat mama să respecte o femeie, un lucru care se întâlnește cu greu în zilele noastre. Dar și-a amintit și de ororile războiului, momente pe care nu le-a uitat toată viața.

„Copilăria mea a fost frumoasă, dincolo de toate ororile războiului. Mama se mira când am ajuns actor, pentru că spunea că până la vârsta de 2 ani am fost un copil cuminte. După aceea am avut şi capul spart, am pierdut şi un pantof cumpărat de Paşte, pentru că la o partidă de fotbal l-am pus în dreptul porţii şi mi s-a furat. Mai tânjeam uneori după un corn uns cu unt şi miere, dar am avut o copilărie fericită.

„Şi toţi strigau acelaşi cuvânt: mamă! Era vaietul suprem”

Când s-a cedat Ardealul, eram cu mama şi am îngenuncheat pe stradă. Eu aveam un mare respect pentru armată. Tot oraşul a îngenuncheat atunci. Mi-amintesc că mergeam şi aşteptam trenurile cu răniţi şi căram tărgile. Ce-am văzut acolo nu se poate spune în cuvinte. (…)

Erau bandajaţi cu hârtie igienică, fără mâini şi picioare. Şi toţi strigau acelaşi cuvânt: mamă! Era vaietul suprem. (…) Aveam doar 14 ani. După aceea a venit foametea. Plecam cu trenul. Trenul foametei. Apoi mergeam de la Caracal spre Vişina Veche 16 kilometri pe jos şi veneam cu sacii răsuciţi.

Doi inşi căram sacii, apoi alţii rămâneau cu restul. Veneam cu făină pentru pâine şi dădeam şi celorlalţi. (…) Am muncit şi din banii câştigaţi mi-am făcut atunci o pereche de pantaloni şi două cămăşi”, a mărturisit Ion Besoiu.

„Oamenii greu găsesc sufletul-pereche”

Pentru a-i arăta ce înseamnă o femeie și a-l face să o respecte toată viața, mama artistului a recurs la o metodă dură, dar care și-a făcut efectul. „O verişoară de-a mea născuse şi mama m-a dus la ea la spital, să vedem copilul. Am trecut prin faţa sălii de travaliu şi am auzit nişte urlete îngrozitoare. Mama m-a ţinut acolo mult timp, deşi mi-era frică.

Mi-a zis atunci să învăţ de ce trebuie să respect o femeie. Pentru mine, femeile sunt ceva extraordinar. Oamenii greu găsesc sufletul-pereche. Şi dacă îl găseşti trebuie să ştii să-l ţii lângă tine.”, a mai spus regretatul actor.