Simona Ionescu / Redactor Șef

Atenție bărbați! Anumite sporturi sau activități banale pot afecta grav fertilitatea

Atenție bărbați! Anumite sporturi sau activități banale pot afecta grav fertilitatea
Activitatea fizică are în mod cert, verificat, efecte pozitive asupra sănătăţii. Există însă unele sporturi care, dacă sunt practicate la intensitate mare şi fără precauţiile cuvenite, pot expune la anumite pericole. Medicii avertizează asupra anumitor sporturi care pot dăuna grav fertilitatea bărbaților.

Sporturile de contact afectează fertilitatea din cauza loviturilor sub centură, care pot duce chiar la impotență, avertizează medicii. De asemenea, orie sport practicat în exces poate duce la diminuarea sau chiar la pierderea totală a fertilității, din cauza eliminării nivelului de țesut adipos.

O activitate banală, însă, pe care din ce în ce mai mulți bărbați o practică aproape zilnic, are însă efecte foarte grave asupra fertilității: este vorba de banalul mers cu bicicleta.

Astfel, specialiștii recomandă ca bărbații să meargă cu bicicleta cel mult trei ore pe zi.

„Există unele studii care ajung la concluzia că ciclismul afectează negativ calitatea spermei, dar în aceste studii au fost examinaţi în principal bicicliştii profesionişti în timpul carierei şi nu cicliştii amatori, a explicat dr. Fabrizio Scroppo, şeful Serviciului de Andrologie al Institutului Clinic Villa Aprica din Como.

Amorţeala organelor genitale

„Calitatea lichidului seminal la cei care practică ciclism de mare intensitate poate fi compromisă de cauze hormonale (în primul rând, scăderea testosteronului), comprimarea scrotului pe şa şi creşterea consecutivă a temperaturii testicule. Tocmai în privinţa acestui ultim aspect, un studiu ştiinţific confirmă că la cei care pedalează la intensitate scăzută creşterea temperaturii scrotului nu este de natură să afecteze fertilitatea”, adaugă dr. Scroppo.

Deşi oarecum controversate, datele din literatura ştiinţifică arată că ciclismul, dacă este practicat la intensitate mare, poate favoriza şi tulburările genito-urinale, precum și disfuncții erectile. Într-adevăr, comprimările pe perineu care apar atunci când te urci în şa pot cauza probleme arterelor şi nervilor acestei părţi a corpului.

Sursa foto: Dreamstime
Sursa foto: Dreamstime

Aceste presiuni pot da naştere la diverse disconforturi, precum ezitarea la urinare, nevoia de a merge des la baie, creşterea numărului de urinări pe zi, nevoia de a urina în timpul nopţii sau senzaţia de golire incompletă a vezicii urinare.

„Contactul perineului cu şaua provoacă disconfort în această zonă, care poate duce la amorţeală a organelor genitale, la care ajunge mai puţin oxigen. Pentru a rezolva această problemă, amatorii pot pedala de pe şa aproximativ 10 minute la fiecare oră, astfel încât să faciliteze fluxul sanguin în zona pelviană. În plus, este important să poziţionaţi şaua şi ghidonul pentru a găsi cea mai confortabilă poziţie. În cele din urmă, trebuie purtată îmbrăcăminte respirabilă şi nu prea strâmtă”, sugerează medicul, citat de Mediafax.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre