Simona Ionescu / Redactor Șef

Caș frământat la borcan. Rezerve pentru iarnă

Caș frământat la borcan. Rezerve pentru iarnă
Cei mai norocoși dintre noi au amintiri frumoase cu familia strânsă în jurul mesei și cu mămăliguță fierbinte pusă peste caș de oi frământat, abia scos dintr-un borcan pus la păstrare de astă vară. Cum se face.

Cel mai gustos caș este cel de vară, când iarba e verde și fragedă, iar oile sănătoase și bine hrănite. Acela este cel mai potrivit pentru pus la păstrare pentru iarnă.

Caș frământat la borcan. Rețeta

Cașul frământat este mai potrivit pentru preparate sărate. Cea mai simplă variantă este să îl mâncăm simplu, cu mămăliguță, dar la o tochitură moldovenescă, la plăcinte, la bulz.

Mod de preparare

  • Cașul frământat la borcan poate fi din lapte de oaie, vacă, de capră sau de bivoliță. Puteți chiar și să le combinați între ele.
  • Cașul trebuie să fie uscat, bine scurs. Dacă este mai umed, lăsați-l câteva ore, eventual peste noapte la scurs într-o sită.
  • Dacă are coaja groasă, uscată, trebuie să o îndepărtați înainte să vă apucați de treabă.
  • Se taie cașul în bucăți mici ori se dă prin răzătoare, pe găurile mari. Îl puteți mărunți și cu degetele sau cu o furculiță.
  • Cașul ras îl frecăm cu sare grunjoasă, neiodată.
  • Proporția de sare pe care o folosim este de 1 lingură cu vârf de sare la 1 kg de caș.
  • După ce am ras cașul și am presărat sarea, începem să îl frământăm temeinic până când nu mai simțim sarea printre degete. Sarea se va topi în etapa de sterilizare, dar prin frământare ne asigurăm că sarea s-a distribuit uniform în toată masa de caș ras.
  • După ce am frământat cașul, putem începe să îl punem în borcane. Pe măsură ce umplem borcanele trebuie să îl presăm cu o lingură ca să nu rămână goluri de aer.
  • După ce umplem borcanele, le “sigilăm” pe fiecare punând deasupra ultimului strat de caș presat o linguriță de sare, sau foarte puțin ulei de măsline, sau un cub mic de unt.
  • Urmează etapa de sterilizare, care se desfășoară exact ca la dulcețuri. Se învelesc borcanele în ziare, ca să nu se ciocnească între ele și se pun la fiert într-o oală cu apă.
  • Lăsăm borcanele la sterilizat timp de 30 de minute de când apa începe să fiarbă.
  • Cașul la borcan pregătit în acest fel, se păstrează foarte bine într-o cămară răcoroasă timp de cel puțin 6 luni. Sursa: bucate-aromate.ro.

Două avanpremiere după redeschiderea treatrelor: joi și sâmbătă

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre