Simona Ionescu / Redactor Șef

Cât de periculoasă este o gastrită netratată

Cât de periculoasă este o gastrită netratată
Gastrita este o boală pe care o au mulți oameni. Sunt mai multe cauze de apariție a acestei afecțiuni gastrice. Mergeți la doctor dacă aveți prea des dureri de stomac. Cât de periculoasă e o gastrită netratată.

Gastrita poate avea mai multe cause. Pot să fie o bacteria, viruși, paraziți, alcoolul, fumatul, sucurile carbogazoase. Dintre agenţii infecţioşi cel mai frecvent se întâlneşte infecţia cu bacteria Helicobacter pylori, care se află la nivelul mucoasei gastrice, scrie doctorulzilei.ro.

Gastrita. Cauze posibile

Factorii care favorizează inflamarea mucoasei gastrice sunt foarte diverşi. Gastrita este determinată de agenţi infecţioşi, medicamente, alcoolul, fumatul, ciroza hepatică, o boală cronică de rinichi, stomacul operat. Contribuie și anumite ceiauri ce conţin cofeină (ceai verde, ceai negru), băuturile carbogazoase.

Crudităţile, de asemenea, induc o stare de hiperaciditate şi favorizează instalarea gastritelor. Alţi factori de agresiune sunt acidul clorhidric şi pepsina ce se află în sucul gastric.

Gastrita. Simptome

Gastrita, de cele mai multe ori, nu are simptome. Alteori pot exista balonările, durerile de stomac, senzaţie de saţietate precoce după masă.

Diagnosticul de gastrită se poate pune şi numai prin anamneză, prin ceea ce povesteşte pacientul medicului. Apoi se fac investigaţii mai amănunţite, se determina dacă există infecţie cu Helicobacter pylori, în primul rând, şi se poate efectua endoscopie digestivă superioară.

Gastrita. Tratament

Tratamentul constă, în primul rând, într-un tratament dietetic. Pacientul trebuie să înţeleagă factorii care au dus la apariţia gastritei şi să elimine din alimentaţie alimentele nocive, cum ar fi: cafeaua (mai ales pe stomacul gol) sau ceaiurile care conţin cofeină, băuturile carbogazoase, crudităţile, condimentele. Fumatul trebuie întrerupt.

Aceste măsuri sunt necesare o perioadă de timp, pentru a da posibilitatea mucoasei gastrice să se refacă. Tratamentul medicamentos constă în inhibarea acidităţii gastrice ce ajută refacerea mucosei, iar tratamentul antiinfecţiosse aplică în situaţia în care se constată prezenţa bacteriei Helicobater pyloris sau a altor agenţi patogeni.

Cât de periculoasă e o gastrită netratată

Dacă gastrita nu este tratată poate evolua dintr-o gastrită acută, în prima fază, într-o gastrită cronică. Gastrita cronică poate îmbraca mult mai multe forme: de la o simplă inflamare a mucoasei gastrice, pot să apară eroziuni. Se poate transforma într-o gastrită hemoragică, adică o gastrită în care mucoasa gastrică sângerează.

Mai departe gastrita se poate tranforma în ulcer gastric care are o rată mult mai mare de transformare malignă. O gastrită cu Helicobacter pylori, în care nu a fost diagnosticat multă vreme agentul patogen, poate duce la dezvoltarea unui ulcer duodenal.

Se poate ajunge la perforaţii gastrice, perforaţii ale peretelui duodenal cu alte complicaţii. Helicobacter pylori, dacă nu este diagnosticat la timp, în  decurs de 20 de ani  poate şi el însuşi determina cancerul gastric sau limfom malign.


Răzvan Simion nu a dat ochii cu Lidia și Cornel Ilie în această dimineață. Ce s-a întâmplat

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre