Cea mai simplă rețetă de „crănțănele” preparate în casă

Cea mai simplă rețetă de „crănțănele” preparate în casă
Atunci când stăm la televizor sau ne învârtim prin acasă, niște „crănțănele”, adică o gustare sărată, ne pică bine.

Iată cea mai simplă rețetă de „crănțănele” preparare în casă. Sunt în  primul rând sănătoase, și fără prea multe grăsimi, precum cele similare pe care le puteți achiziționa din hipermarketuri. Această gustare este gata preparată în 20 de minute, dacă vă aprovizionați cu restul ingredientelor semi-preparate. Aceasta este și varianta cea mai bună. Veți avea nevoie de vegetale cu boabe: fasole, năut, porumb, dar și condimente interesante, precum  turmericul.

Ce este turmenicul

Condiment-minune, turmenicul are atâtea efecte benefice asupra organismului încât aproape că invită la scepticism. A fost  folosit încă din cele mai vechi timpuri în medicina tradițională asiatică. Turmericul (Curcuma longa ) reprezintă una dintre speciile de curcuma, fiind cunoscut și sub denumirea de șofran indian. La noi mai este cunoscut cu numele de zerdiceaf.

Pentru a obține pulberea de turmenic se procesează rădăcinile plantei. Rădăcinile de turmeric sunt fierte și apoi uscate în cuptor. Ulterior sunt măcinate pentru a obține o pudra fină. Condimentul astfel obținut are o culoare galben intens spre auriu și conține o substanță activă numită curcumin. Această substanță este extrasă prin procesarea rădăcinii de turmeric și se regăsește în pudra de turmeric în concentrație de 2,5% până la 4%.

Curcuminul are, la rândul sau, anumite proprietăți benefice, motiv pentru care este folosit și în unele suplimente alimentare, în diferite concentrații. În prezent, pudra de turmeric este folosită în India și pentru obținerea vopselelor pentru haine, un exemplu în acest sens fiind robele purtate de călugării budiști. E bine de știut că turmericul este unul dintre ingredientele din amestecul de curry.

Ingrediente pentru „crănțănele” sănătoase

năut fiert
fasole fiartă (eu am folosit fasole neagră
porumb fiert
boia de ardei dulce
turmeric
usturoi pudră
sare
puțin ulei de măsline extravirgin

Mod de preparare

Pur și simplu puneți condimentele peste boabe, presărați câțiva stropi de ulei peste ele, apoi le întindeți într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și coaceți aproximativ 15 minute în cuptorul preîncălzit la 200 grade cu ventilație. Verificați cum sunt și mai ajustați timpul în funcție de cuptor și de cât de crocante doriți să fie „crănțănelele”.

Sursa: Instagram