Simona Ionescu / Redactor Șef

Chipsuri de legume la cuptor. Sunt arătoase și sănătoase

Chipsuri de legume la cuptor. Sunt arătoase și sănătoase
Sunt chipsuri de toate felurile în magazine, dar cele făcute acasă nu au aditivi alimentari. Sunt sănătoase, gustoase și arată foarte bine pe o masă festivă.

Chipsurile din legume pot fi preparate acasă și sunt o alternativă sănătoasă la chipsurile din cartofi care, de regulă, conțin multă sare, aditivi și conservanți. Copiii vor adora chipsurile din legume pe care gătite în alt mod le-ar respinge.

Chipsuri de legume la cuptor. Rețeta

Secretul rețetelor de chipsuri din legume constă în alegerea legumei și a condimentelor. Chipsurile pot fi mai sărate sau mai picante, depinde de alegerea fiecăruia. Merg foarte bine cu un pahar de bere sau vin, dar și ca garnitură la griptură.

Aceste chipsuri din legume au un conținut mai ridicat de ulei care contribuie la obținerea texturii lor crocante. Însă pe lângă metoda gătirii cu ulei (prăjite în baie de ulei încins), le puteți prepara și în cuptor, o metodă mai sănătoasă și chipsurile se rumenesc mai bine.

Se pot face chipsuri din cartofi, sfeclă roșie, morcovi, cartof dulci, dovleacc, gulie, țelină, păstârnac și altele.

Așa arată chipsurile de păstârnac

Ingrediente

  • 3 cartofi medii
  • 1 sfeclă roșie mare
  • 2 linguri ulei măsline
  • sare după gust
  • verdețuri uscate (pudră de cimbrisor, busuioc)

Mod de preparare

  • Se curăță cartofii și sfecla roșie, plus alte legume pe care le doriți. Se păstrează în recipiente separate.
  • Se feliază cât mai fin legumele, păstrându-le separat, să nu se amestece culorile.
  • Se tapetează 2 tăvi cu hârtie de copt.
  • Într-o tavă se așează cartofii, iar în cealaltă sfecla roșie. Nu e nevoie să fie prea aranjate.
  • Se presară legumele cu sare, verdețuri și câte 1 lingură de ulei de măsline și se repartizează bine toate acestea pe fiecare felie cu mâna.
  • Apoi, legumele se așează liniar în tavă, să nu se suprapună, altfel se vor înmuia și nu vor ieși crocante.
  • Se introduc tăvile în cuptorul încins și se lasă la copt, micșorand puțin focul. Trebuie supravegheate să nu se ardă. În funcție de cuptor, se fac în circa 10 minute.
  • Se scot tăvile cu chipsurile de legume din cuptor și se lasă la răcit în tavă, timp în care ele se vor întări puțin, în special cartofii.
  • Se scot chipsurile de legume într-un bol și se pot servi imediat, simple ori cu diferite sosuri sau se pot păstra în pungi de hârtie, după răcirea completă.

Tobă de casă se poate face și la bloc. Uite rețeta!

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre