Simona Ionescu / Redactor Șef

Ciorba moldovenească de porc, acrită cu zeamă de varză

Ciorba moldovenească de porc, acrită cu zeamă de varză
Ciorba moldovenească de porc, acrită cu zeamă de varză, este una dintre cele mai gustoase preparate din Bucovina. Rețeta țărănească simplă.

Fac moldovencele o ciorbă de porc acră foarte gustoasă. Pun alături pâine proaspătă, ardei iute și ceapă. În funcție de anotimp, acresc ciorba cu zeamă de varză murată, cu borș ori cu corcodușe.

Ciorba moldovenească de porc, acrită cu zeamă de varză. Rețeta

Ciorba moldovenească de porc  se poate acri și cu zeamă de lămâie, oțet, borș, prune verzi, corcodușe. Să folosiți cartofi roșii pentru că cei albi sunt sfărâmicioși.

 Ingrediente

  • 1,300 kg coastă de porc, scăriță, piept sau oase garf, proaspete sau afumate
  • 500 g cartofi
  • 1 ceapă mare (cam 300 g)
  • 200 g păstăi
  • 1-2 morcovi
  • 1 ardei gras
  • 250 ml suc de roșii sau 1-2 linguri de pastă de roșii
  • 100 g țelină rădăcina sau 1 rădăcina de pastarnac sau pătrunjel
  • 300 ml zeamă de varză
  • sare după gust
  • 1 vârf de ardei iute
  • leuștean și pătrunjel sau tarhon

Mod de preparare

  • Oasele se spală bine în apă rece, să nu mai aibă sânge sau urme de oase rămase. Se taie bucăți potrivite, să încapă în farfurie.
  • Dacă folosiți coaste, se taie între vertebre.
  • Se pun la fiert în apă rece, cât să le acopere cu 2-3 degete.
  • Se lasă la foc maxim până dă în clocot, apoi se reduce focul la minim. Se adună spuma adunată, cu multă răbdare.
  • Acum se pune o bucățică de ardei iute, care va da o aromă delicată, se pune capacul și se lasă să fiarbă la foc mic. În felul acesta, ciorba va fi limpede.
  • Dacă apa scade prea tare, mai adăugați apă fierbinte. În permanentă să fie apă cu 2 degete peste carne.
  • Dacă vedeți că acum carnea este aproape fiartă, adăugați legumele tăiate cubulețe: ceapa, morcovul, țelină și păstăile tăiate cam la 1-2 cm. Se pune capacul și se lasă la fiert cam 10-15 minute.
  • Se adaugă și cartofii tăiați cubulețe cam de 2 cm. Cartofii fierb mai repede, deci se pun la urmă. Se lasă la fiert cam 15 minute, apoi se verifică dacă sunt fierți cartofii.
  • La final, se pun sucul de roșii și 250 ml de zeamă de varză. Trebuie să aveți cam 5-6 l de ciorbă cu totul.
  • Se lasă să fiarbă, să se armonizeze totul. Trebuie să dea câteva clocote, cam 5 minute de fierbere este suficient.
  • După ce se oprește focul, adăugați piper proaspăt măcinat, cât luați cu 3 degete.
  • Verdeața se spală bine și se toacă, se adaugă la 10 minute după ce s-a oprit focul. În felul acesta nu se vor distruge toate vitaminele din verdeață.


Ciorbă bănăţeană. Se pun cârnați picanți

Ciorba de potroace. Scoate pe oricine din mahmureală

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre