Simona Ionescu / Redactor Șef

Ciulama din carne de rață, ca la Moldova

Ciulama din carne de rață, ca la Moldova
Ciulamaua din carne de rață sau de pui este o mâncare tradițională moldovenească. Aceasta se deosebește de sosurile obișnuite prin faptul că se adaugă un ingredient sănătos și benefic organismului, făina de porumb.

Nu vă speriați, ciulamaua se pregătește simplu, fără mare efort, ținând cont doar de pașii pe care trebuie să-i respectăm pentru a obține o compoziție omogenă, fără cocolașe. Pentru această rețetă, e de dorit să aveți o pasăre de casă, mai grăsuță. Nu uităm, desigur, să folosim și legumele care îi oferă un gust delicat și aromat.

Ingrediente:

jumătate de rață, 1 – 2 morcovi mai mari, 2,5 litri de apă, 1 – 2 cepe, 4 linguri de făină de porumb, 6 linguri de făină de grâu, sare și piper după gust, 200 g smântână ( 20 – 25 % grăsime), 2 frunze de dafin, piper boabe aromat, 1 ardei gras și 1 roșie.

Preparare:

Mai întâi pregătim carnea de rață. O punem în apă rece pe câteva ore.  Separat, într-o oală încăpătoare, punem apa la fiert. Când apa începe să fiarbă, cufundăm carnea. În așa fel, zeama nu va face multă spumă. Separăm spuma ori de câte ori este nevoie. Fierbem carnea la foc mic pentru ca zeama să fie limpede. Punem în zeamă morcovii tăiați rondele și cepele întregi pentru a-și păstra mirosul (celelalte legume), roșia și ardeiul. Când carnea va fi gata, stingem focul, scoatem ceapa și carnea din zeamă.

Luăm 300 ml de zeamă și o lăsăm să se răcească.  Când e rece, adăugăm câte puțin făina de grâu și făina de porumb, amestecăm cu un tel, adăugăm smântâna și iarăși amestecăm, ca să nu se facă cocoloașe.

În compoziția obținută adăugăm câte puțin zeama rămasă. Punem amestecul într-un ceaun și îl dăm la foc mic. Punem înăuntru carnea și frunza de dafin, apoi lăsăm ciulamaua să fiarbă încet. Nu ne îndepartăm de la arăgaz, amestecăm până ciulamaua va începe a fierbe. Puteți adăuga la final verdeață tocată.

Sursa: Bunica.md

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre