O delicatesă: creier pane. Rețeta clasică

O delicatesă: creier pane. Rețeta clasică
Creier pane nu este un preparat pe care îl consumi în fiecare zi. Unora nici nu le plac organele în farfurie. Însă, creierul pane este o delicatesă.

Creier pane este un preparat ușor de făcut și deosebit de gustos. Se servește imediat, cald, stropit cu puțină lămâie.

O delicatesă: creier pane. Rețeta clasică

Creier pane este o delicatesă. Nu toți apreciază organele în farfurie, din păcate. Acest preparat este foarte gustos, cremos în interior și crocant în exterior.

Creierul conține o cantitate mare  de colesterol, de aceea e mai bine să fie evitat de persoanele care au valori mari ale colesterolului în sânge. Creierul conține cantități însemnate din acizii grași Omega-3 și 6, vitamina C, calciu, fier, fosfor și altele.

Ingrediente

  • 300 de grame  creier de porc sau de vițel, în jumătăți sau bucăți de mărime egală
  • 1 ou
  • 2-3 linguri de făină
  • 2-3 linguri de pesmet
  • ½ de litru ulei pentru prăjit
  • sare și piper.

Mod de preparare

Înainte de a trece la gătirea creierului, se ține în apă rece timp de zece minute. Se scurge de apă cu delicatețe, tamponându-l ușor cu șervete de hârtie de bucătărie.

  • Creierul are o textură foarte delicată, se sparge ușor, de aceea vom evita să-l presăm sau să-l stoarcem.
  • Creierul de porc nu trebuie curățat de pieliță, pentru că aceasta este foarte subțire și delicată.
  • Se pune o oală cu 2 litri de apă pe foc. Când apa începe să fiarbă, se adaugă 1 lingură de sare și 2 linguri de oțet.
  • Se reduce focul la minimum și se adaugă cu grijă creierul. Bucățile de creier de porc au mai puțin de 40 de grame/bucată, așa că 5 minute de fierbere fără clocot este suficientă.
  • Pentru creierul de vacă sau de vițel (bucăți mai mari), va fi nevoie de un timp de gătire mai îndelungat.
  • După fierbere, creierul va deveni mai ferm, vom putea să lucrăm mai ușor cu el. În parte, asta se va datora și oțetului pe care îl adăugăm în apă.
  • Odată fiert, creierul se scoate din oală cu o spumieră și se pune pe un strat de hârtie absorbantă.
  • Cât timp se răcesc puțin bucățelele de creier, se pregătesc cele necesare pentru pane. Batem oul cu un praf de sare, până se lichefiază, iar făina și pesmetul le punem pe două farfurioare.
  • Condimentăm bucățile de creier fiert cu puțină sare și piper, apoi, pe rând, le trecem prin făină.
  • Scuturăm făina în exces de pe bucățile de creier și le trecem prin ou bătut. Avem grijă ca fiecare bucată să fie complet acoperită cu ou.
  • Apoi, trecem bucățile de creier prin pesmet.
  • Prăjirea creierului trebuie să se facă într-o cantitate mai mare de ulei bine încins. Prăjirea are rolul de a-l înfierbânta și de a găti crusta.
  • Prăjirea nu trebuie să dureze mai mult de 2-3 minute, până ce crusta se rumenește uniform. Eventual, mai întoarcem ușor bucățile cu o furculiță.
  • Bucățile de creier pane se scot pe șervețele absorbante și se servesc calde, alături de o salată, garnitură sau lămâie.

Mic dejun copios. Nu este omletă, nici pizza

Tocaniță de pipote de pui la cuptor. Rețetă delicioasă și sănătoasă