Cea mai veche reţetă de ştrudel (Millirahmstrudel cu gulie) a fost găsită într-un caiet de rețete din anul 1696, care se află astăzi în Biblioteca Municipală din Viena. Se spune că ștrudelul a fost inventat de un bucătar ungur. Care s-a inspirat dintr-o rețetă adusă de turci, în timpul ocupației otomane. Ștrudelul e un fel de baclava.

Varianta actuală a reţetei de ştrudel s-a format pe teritoriul imperiului Austro-Ungar. Începând din secolul al XIX-lea, ştrudelul a devenit desertul preferat la marile petreceri pe teritoriul dublei monarhii. În Ungaria, este cunoscut sub numele de rétes. A devenit astăzi un produs tradiţional şi în Germania, Olanda sau Belgia.

Poate nu știați, dar ștrudelul este declarat azi produsul de patiserie oficial al Texasului. Se prepară și în Israel. În meniul renumitului hotel Ritz din Paris, la începutul anilor 1800, figura și ștrudelul – „Retes Hongrois”. I se spunea așa deoarece era preparat exclusiv cu făină importată din Ungaria. Există ștrudel și în Croaţia, în Bosnia-Herţegovina şi Serbia, dar și în Polonia sau Cehia.

Cum a fost inventat ștrudelul

Denumirea de „ștrudel” cu toate variațiunile ei în diferitele limbi este de origine germană și înseamnă „vârtej”. Apfel Strudel (ștrudelul cu mere) este considerat o adevarata marcă de țară pentru Austria.

Trebuie știut că aluatul de ștrudel e făcut din făină, unt și sare. Rezultatul e o cocă elastică ce se întinde atât de subțire încât devine transparentă. Peste aluatul astfel obținut se presara pesmet sau migdale măcinate ( care să mai absoarbă din zeama fructelor care vor umple prăjitura), iar pentru umplutură se folosește de obicei un amestec de mere, scorțisoara și coajă de lămâie.

Sursa foto: Pixabay