Cum se prepară tortul de ciocolată clasic. Rețeta și o poveste

Cum se prepară tortul de ciocolată clasic. Rețeta și o poveste
În fiecare an, pe 27 ianuarie se celebrează Ziua Internațională a Prăjiturii cu Ciocolată. Ciocolata alimentează receptorii „de fericire” din creier cu endorfine și serotonină. Iată un motiv în plus să  o consumăm sub toate formele ei.

Doar de vreo 150 de ani oamenii mănâncă prăjitură cu ciocolată. Istoria consemnează că abia în anul 1764, s-a descoperit că măcinarea boabelor de cacao (între pietre grele) producea pudra de cacao, care putea deveni apoi ciocolată. Peste alți 60 de ani Conrad Van Houten a descoperit o metodă prin care putea extrage mecanic grăsimea din lichiorul de cacao care producea unt de cacao. Pe scurt, acest om este motivul pentru care ciocolata este de fapt accesibilă și trebuie să-i mulțumim cu toții pentru asta, scrie Days of the Year.

De atunci patiserii s-au pus pe treabă și, cum ciocolata era deja foarte iubită de oameni, au inventat rețete de prăjituri care o conțineau.

Prima rețetă de prăjitură de ciocolată din lume a apărut în cartea de bucate a Elizei Leslie din 1847. Rețeta lui Leslie prevedea bucăți de ciocolată tăiate introduse într-un blat de tort simplu. Asta, în loc să adauge pudră de cacao în amestecul propriu-zis. În anii 1920, prăjitura de ciocolată devenise deja așa de populară încât producătorii s-au gândit la noul pas. Compania O. Duff and Sons au lansat primul tort de ciocolată în cutie, gata de mâncat. Apoi, în 1947, Betty Crocker a lansat pe piață un amestec prefabricat, pentru a prepara acasă prăjitură cu ciocolată.

Rețetă pentru tortul clasic de ciocolată

Pentru blat: 200 g ciocolată, 8 ouă ,400 g zahăr, 250 g făină, un praf de sare, 1 plic zahăr vanilat sau miezul de la ½ păstaie de vanilie

Pentru crema de ciocolată: 5 ouă, 250 g zahăr, 30 g cacao, 200 g ciocolată amăruie, 500 g unt cu min 80% grăsime, la temperatura camerei, 1 plic zahăr vanilat sau miezul de la ½ păstaie vanilie

Pentru însiropat: 100 ml apă, 100 g zahăr, vanilie

Pentru decor: 100 g ciocolată amăruie, 10 g cacao

Mod de preparare

Începem cu blatul de ciocolată. Mai întâi se pornește cuptorul și se setează la 180° C (respectiv treaptă medie spre înalta la cele pe gaz). Se separă ouăle și se bat separat albușurile cu un praf de sare până spuma devine consistentă. Se adaugă 200 g zahăr și se mixează în continuare până spuma devine tare și lucioasă. În alt castron, se mixează gălbenușurile cu 200 g zahăr.

Apoi ciocolata se topește pe baie de aburi, se adaugă în amestecul cu gălbenușuri, treptat în timp ce se bate. Din albușul bătut se adaugă 5 – 6 linguri în gălbenușuri, și apoi treptat făina. În final, cu ajutorul unei palete se încorporează restul albușului bătut.

Într-o formă de tort tapetata cu hârtie se toarnă compoziția și se coace primele 30 de minute la 180° C și 25 – 30 de minute la 170° C. Blatul de tort se scoate din formă și se răstoarnă imediat pe un grilaj cu susul în jos și se lasă să se răcească la temperatura camerei, se arată pe Savori Urbane.

Prepararea cremei pentru tortul de ciocolată

Până se coace blatul, se poate face crema. Se mixează cele 5 ouă cu 200 g zahăr, până se obține o spumă. Aceasta se mută într-un vas metalic și se încălzește pe baie de aburi, amestecându-se încontinuu până se îngroașă că o smântână. Spuma nu trebuie să fiarbă. Se adaugă apoi ciocolată mărunțită și se amestecă repede și cacaoa și vanilia. Focul, în tot acest timp, trebuie să fie foarte mic.

Crema se va îngroșa și puteți deja să opriți focul și să o lăsați la răcit. Această bază de cremă se lasă la răcorit 2-3 ore, până ajunge la temperatura camerei! Ea trebuie să aibă aceeași temperatura cu untul pentru cremă, care a fost și el scos din frigider cu 4-5 ore înainte. Untul ajuns la temperatura camerei se spumează cu mixerul și apoi se adaugă în el lingură cu lingură din baza de cremă răcită. Crema de ciocolată cu unt astfel obținută se da la frigider măcar o ora.

Pentru sirop se fierb împreună 100 g zahăr, 100 ml apă plus vanilia. În final, blatul se taie în 3 foi. Crema se împarte în 4 părți. Câte un sfert din cremă se  întinde între foi iar restul, se păstrează pentru îmbrăcarea tortului. Pe platoul pentru tort se așază primul blat, se însiropează, se întinde 1/4 din crema, apoi se pune al doilea blat și se însiropează apoi se unge cu 1/4 din cremă și în final se acoperă cu al treilea blat.

De jur împrejur și pe partea de sus se întinde și restul de cremă. Deasupra se pudrează cu cacao cu ajutorul unei strecurători fine sau se decorează după cum vreți cu ciocolată. Înainte de a fi servit, tortul de ciocolată  trebuie să stea la frigider măcar un sfert de oră.

Sursa foto: Pixabay