De ce a rămas celebru Farul Genovez din Constanța

De ce a rămas celebru Farul Genovez din Constanța
Însăși otomanii și-au dat acordul pentru ca acesta să fie ridicat și rămâne și acum emblema orașului Constanța. Ce nu se știe despre Farul Genovez.

O bună bucată de timp, Farul Genovez a dat numele străzii pe care a fost amplasat. Care e povestea care a fascinat lumea.

De ce a rămas celebru Farul Genovez din Constanța

În perioada otomană, în zona Mării Negre s-a întâmplat un lucru important. O companie engleză a construit în anii 1857-1860 calea ferată Cernavodă-Constanța și tot atunci au început lucrări de lărgire a portului și de înfrumusețare a orașului. La inițiativa companiei engleze a luat naștere în anul 1860 Farul Genovez.

Dar constructorul a fost un ofițer francez de origine armeană, Artin Aslan. De altfel, în 1931, Ion Marin Sadoveanu a evocat istoria acestui monument: „Farul cel vechi prin umplutura noului bulevard ce a intrat în mare a rămas pe uscat“.

Turnul avea o vizibilitate până la nouă mile marine

Farul este o clădire de formă octogonală care are la interior un stâlp central ce îi asigură stabilitatea. Construcția metalică a farului din cupru este cea originală, în timp ce sticla ferestrelor e din cristal. Turnul hexagonal din calcar cenușiu cu o înălțime de opt metri avea pe vremuri o lumină albă, fixă, la 21 de metri peste nivelul mării. Dar și o vizibilitate până la nouă mile marine.

A funcționat 53 de ani

Interesant este faptul că la un moment dat Farul Genovez din Constanța a dat și numele străzii pe care acesta era amplasat. Una dintre cele mai emblematice clădiri ale Constanței a funcționat timp de 53 de ani, între 1860-1913. Atunci când navele au început să fie ghidate spre Portul Constanța de Farul Carol I, amplasat în capătul digului din port, Farul Genovez a fost stins.

Dar a fost reaprins după 107 ani de întuneric, în februarie anul trecut: „Când farul îşi aprinde lumina sub pleoape/ Şi pare-n întuneric un Crist umblând pe ape“.

Sursă foto: discoverdobrogea, evz

 

Recomandarile noastre