Desertul copilăriei: salam de biscuiți. În această rețetă nu se adaugă zahăr

Desertul copilăriei: salam de biscuiți. În această rețetă nu se adaugă zahăr
Nu este nici salam, și nici chiar biscuiți. Salamul vine de la formă și biscuiții de la conținut. Un desert bun, rapid și simplu. În plus, nu e costisitor. Dar, dacă vrei să îl faci special, există câteva secrete… Noi le-am aflat direct de la o tânără pasionată de prepararea acestui desert. Îi place așa de mult, încât și-a creat propria rețetă, pe care o împărtășește cu cititorii Rețete și vedete.

“În primul rând nu se face din pesmet, așa cum spun unele rețete. Se face din cei mai buni și din cei mai fini biscuiți. Biscuiți simpli, fără umplutură. Nu facem rabat nici la capitolul cacao, care poate fi, după gust, dulce sau amară. Eu nu pun zahăr deloc, pentru că biscuiții au oricum zahăr.

Adaug unt, neaparat unt, nu margarină, rom (nu esență, ci rom de calitate), și rad ciocolată amară. Și, dintr-o păstaie, pun vanilie. E o varianta de lux, cu rom din Caraibe și vanilie din Madagascar. Adaug lapte, după ochi, și pun toate ingredientele în blender. Rezultatul este o pastă fină care la prima impresie pare poate prea fluidă, dar după câteva ore în frigider e exact ce trebuie. După inspirația momentului, mai adaug, nuci sau stafide lăsate la înmuiat tot în rom.

Am văzut rețete cu salam de biscuiți dat prin fulgi de cocos, dar combinația, din punctul meu de vedere, nu se potrivește. E un amestec prea mare de gusturi”, povestește Nicoleta, o mare amatoare de salam de biscuiți, care și-a dezoltat propria ei rețeta.

Povestea salamului de biscuiți începe în Italia, cu sute de ani în urmă

Istoricul salamului dulce:

Se pare că produsul ar fi de origine italienească, preparat pentru prima oară în secolul al VIII-lea la vizita Papei într-o regiune a Italiei.

Cel mai mare salam de biscuiți de la noi din țară a avut peste 25 de metri. Desertul a fost preparat în 2017, în ultima zi a Festivalului Alba Carolina Food Fest.

Pentru mulți dintre români, salamul de biscuiți are gustul copilăriei. Era un desert pe care mamele noastre îl puteau încropi din ingredientele care se găseau, cât de cât, pe piață, în perioada comunistă. Era margarină, nu era unt, biscuiții erau tari ca piatra, romul era dintr-o mică esență de la Alimentara, iar nucile, cine avea, din propria grădina.

Nu în ultimul rând, este o rețeta la care poate participa întreagă familie, pentru copii fiind o plăcere partea finală, în care compoziția poate fi modelată și ia forma unui salam învelit în folie. Există și rețete de post, iar compoziția este ”flexibilă” în funcție de gusturi și ingredientele disponibile.

Sursa foto: Instagram / gabriela.ble.food