Bulzul ardelenesc făcut pe jar este ușor de gătit și extrem de gustos. Este un preparat tradițional care va bucura musafirii sau membrii familiei, într-o zi caldă de tomnă.
Bulz ardelenesc făcut pe jar. Rețeta bunicii
Dacă vremea nu vă permite să faceți bulzul după metoda tradițională, pe jar, se poate apela la o variantă de compromise: bulzul așezat într-o tavă și gătit la cuptor.
Ingrediente
- ulei
- 1 litru apă
- sare
- 4 cârnăciori ardelenești
- 400 g costiță afumată
- 400 g brânză de burduf
- 300 g mălai
- 60 g unt
- Ouă.
Mod de preparare
- Se taie costița afumată și cârnăciorii și se pun la prăjit în ulei.
- Între timp, se pune apa cu sare la fiert pentru mămăliguță. Când dă apa în clocot, se toarnă treptat mălaiul în ploaie, astfel încât mămăliga să iasă nici prea moale, nici tare. Amestecați fără oprire în mămăligă în primele 5 minute ca să nu se formeze cocoloașe, apoi lăsați-o 10 minute cu foc mic, fără să o deranjați. Amestecați un minut și mai lăsați-o pe foc 15 minute.
- Scoateți mămăliga pe un fund de lemn și când se mai răcește un pic formați bulgărași de mărimi egale din ea.
- Presați un pic în centrul bulgărașilor pentru a face loc umpluturii de brânză de burduf, cârnăciori și costiță afumată.
- Pe o tavă unsă cu unt, puneți bulgărașii la distanță unul de altul, și da-ți la cuptor preț de 10-15 minute (în funcție de cuptor).
- Între timp, într-o tigaie, prăjiți ouăle ochiuri simple. Scoateți tava, presărați bulgărașii cu un alt strat de brânză și puneți câte un ou-ochi deasupra.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook