Simona Ionescu / Redactor Șef

Cât să mâncăm de Revelion. Recomandările unui nutriționist celebru

Cât să mâncăm de Revelion. Recomandările unui nutriționist celebru
Vom avea un Revelion cu mai puțini invitați, dar cu mâncare multă, așa cum ne place să fie pe masa festivă din noaptea dintre ani. Cât să mâncăm ca să nu avem probleme de sănătate, ne spune un celebru nutriționist.

Nu vom putea să ieșim din case, dar nu e bine nici să mâncăm continuu în noaptea dintre an. Recomandările medicului nutriţionist Mihaela Bilic pentru masa de Revelion.

Cât să mâncăm de Revelion. Recomandările unui nutriționist celebru

Românii obișnuiesc să petreacă de Revelion cu mâncare multă, cu băutură, cu muzică. Fiți mai prudenți în această perioadă! Recomandările medicului nutriţionist Mihaela Bilic pentru masa de Revelion.

  • Câte 3-4 sarmale şi nu 8 sarmale oricât ar fi de dietetice.
  • Nu staţi lipiţi de masă 3-4 ore pentru a savura 6-7 feluri de mâncare, pentru că, evident, nu mâncarea e de vină, ci faptul că am mâncat prea mult şi că nu ne-am mişcat aproape deloc.
  • Vă recomand eşalonarea preparatelor. La micul dejun: antreurile. La prânz, unul-două feluri de mâncare: ciorbă şi sarmale. La cină: eventual, o felie de cozonac. Este o propunere de eşalonare a preparatelor tradiţionale pe tot parcursul zilei, la principalele mese, în aşa fel încât să mâncăm din toate, fără a ne supra încărca stomacul.

„Să nu uităm că, între Crăciun şi Anul Nou, preocuparea noastre este mâncarea. Mâncăm mai mult decât este nevoie. Consecinţele? O indigestie care să ne oprească din a mai mânca, dacă nu am ştiut să ne oprim la timp. Şi, sigur, la cântar, după Sărbători, vom avea neplăcuta surpriză că am luat în greutate 3-4 kilograme”, a mai spus Mihaela Bilic.

Cât de sănătoase sunt sarmalele

Sarmalele sunt extrem de apreciate de români.

Medicul Mihaela Bilic recomandă pentru toți cei care vor să pregătească acest preparat tradițional să folosească carne de porc. „Nu este periculoasă în sine pentru sănătate, dacă ştim să alegem carnea care nu conţine multă grăsime şi să o preparăm astfel încât insulele de grăsime să se topească şi să fie înlăturate”, explică Mihaela Bilic.

„Recomand să tocăm la noi acasă pulpă de porc pentru a face nişte sarmale mai puţin grase. În general, sunt indicate muşchiul, pulpa. Atenţie! Un gram de grăsime este echivalent cu 9 calorii, adică de două ori mai concentrat din punct de vedere energetic, comparativ cu un gram de zahăr sau de cofeină. În concluzie, fiecare gram de grăsime contează”, a spus Mihaela Bilic.

Câte sarmale ar trebui să mâncăm

Termenul „sarma” provine din cuvântul turcesc „sarmak”, care înseamnă „rulou” sau „pachet”

Sarmalele chiar sunt un fel de mâncare echilibrat, ele combină carnea cu cerealele și legumele, așa cum este recomandat nutrițional, spune medical Mihaela Bilic. Sarmalele pot reprezenta un fel de “farfurie ideală” în următoarele condiții:

  • porția să fie de 3-5 bucăți, nu o oală întreagă
  • carnea tocată să fie din pulpă de porc, care are puțină grăsime
  • să nu fie adăugat la gătit ulei de nici un fel!!
  • să fie fierte în zeamă de varză/ borș/ suc de roșii
  • smântâna să fie folosită ca decor
  • să fie însoțite de ardei iute din belșug, ajută la stimularea metabolismului.

”În cazul în care țineți la siluetă, renunțați la mămăligă și consumați sarmalele ca fel unic la o masă. Ăsta e adevărul, Sărbătorile de iarnă nu sunt complete fără gust și fără miros de sarmale. Ca să nu mai zicem că au și efect probiotic”, este mesajul Mihaelei Bilic, pe pagina sa de Instagram. Sursa: doctorulzilei.ro


Ce spune medicul român după ce l-a vaccinat pe premierul Benjamin Netanyahu

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre