Simona Ionescu / Redactor Șef

Fascinant! Cea mai veche rețetă scrisă de prăjitură cu brânză datează din anul 230 d.Hr

Fascinant! Cea mai veche rețetă scrisă de prăjitură cu brânză datează din anul 230 d.Hr
Nu există persoană care să nu iubească prăjitura (plăcinta) cu brânză. Câți știu că cea mai veche rețetă este atribuită scriitorului Athenaeus și datează din anul 230 d.Hr.?

Se știe că micile prăjituri cu brânză au fost servite atleților în timpul primelor jocuri olimpice care au avut loc în 776 î.Hr. Cea mai veche rețetă scrisă de prăjitură cu brânză este atribuită scriitorului Athenaeus și datează din anul 230 d.Hr.

Nu doar oamenii secolului XXI iubesc prăjiturile cu brânzp, ci și strămoșii noștri. Iar specialiștii spun că prăjiturile cu brânză se mănâncă de peste patru mii de ani! Se crede că primele prăjituri cu brânză au fost făcute în Grecia Antică și erau compuse din făină de grâu, brânză pisată și miere. Cea mai veche rețetă scrisă de prăjitură cu brânză este atribuită scriitorului Athenaeus și datează din anul 230 d.Hr.

Până în anul 1000 d.Hr., prăjiturile cu brânză erau preferate în toată Europa

Romanii au început să adauge ouă la amestecul de făină, brânză pisată și miere. Pe măsură ce Imperiul Roman s-a extins, prăjitura cu brânză a fost introdusă în mai multe părți ale lumii. Până în anul 1000 d.Hr., prăjiturile cu brânză erau preferate în toată Europa. Regele Henric al VIII-lea a mâncat o versiune mai dulce când bucătarul său a adăugat zahăr la rețetă.

Brânza de vaci, folosită în cele mai vechi rețete

Cea mai veche rețetă scrisă de prăjitură cu brânză este atribuită scriitorului Athenaeus și datează din anul 230 d.Hr.

Cheesecake-ul a fost introdus mai târziu în Lumea Nouă, când imigranții au venit din Europa în America. Iar brânza de vaci era cel mai des folosită în rețetele din acele vremuri.  Brânza cremă a fost inventată abia în 1872, când fermierul newyorkez William Lawrence a avut un accident fericit… el încerca să facă Neufchâtel, o brânză moale cu mai puțină grăsime, și în schimb a inventat brânza cremă.  El a etichetat această brânză nouă, mai grea, drept „Philadelphia”.  

Părintele sandvișului Reuben a folosit pentru prima dată brânza cremă

În 1912, James Kraft a dezvoltat o modalitate de pasteurizare a brânzei, iar în 1928, Kraft a cumpărat marca Philadelphia. Doar un an mai târziu, Arnold Reuben (părintele sandvișului Reuben) a folosit pentru prima dată brânză cremă, în loc de brânză de vaci, într-o prăjitură cu brânză și a servit-o în restaurantul său Turf. A fost un succes uriaș! Brânza cremă de brânză este acum cea mai utilizată brânză pentru prepararea prăjiturilor cu brânză.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre