Simona Ionescu / Redactor Șef

Prăjitura preferată a regelui Mihai. Rețeta pregătită de Margareta, Custodele coroanei române

Prăjitura preferată a regelui Mihai. Rețeta pregătită de Margareta, Custodele coroanei române
Regretatul rege Mihai I al României a avut întotdeauna grijă de imaginea sa. Nu a fost niciodată un gurmand, însă nu putea să reziste în fața unei delicioase prăjituri.

În volumul său ,,Carte Regală de Bucate”, Margareta, Custodele coroanei române a povestit despre prăjitura preferată a tatălui său, regele Mihai I. Iată extraordinara rețetă.

Rețeta celui mai bun New York Cheesecake

„Tatăl meu a avut, de-a lungul anilor, câteva feluri de mâncare pe care le-a păstrat printre favoritele lui. Una dintre reţetele lui preferate este New York Cheesecake. Reţeta are o poveste a ei.”, spune Custodele Coroanei, Margareta, în volumul său ,,Carte Regală de Bucate”. Fiica regelui Mihai spune că a gustat prima dată acest desert când era studentă „la Universitatea din Edinburg”, iar la prima vedere „nu mi s-a părut mare lucru (…) dar, gustând-o, mi-am dat seama că era unul din cele mai bune feluri mâncate vreodată”.

„I-a plăcut atât de mult prăjitura, încât a trebuit să i-o gătesc mereu și mereu, în acea vacanță”

„Când m-am întors la Versoix, în prima vacanță de studentă, am încercat să prepar prăjitura acasă, folosind sfaturile celor de la restaurantul din Edinburgh. I-am oferit tatei o felie, rugându-l să-mi spună dacă e bună sau nu. Regele a făcut o mare descoperire culinară: i-a plăcut atât de mult prăjitura, încât a trebuit să i-o gătesc mereu și mereu, în acea vacanță.”, a mai spus aceasta.

Ingredientele necesare

Prăjitura regelui Mihai

Pentru a pregăti acest extraordinar desert, aveți nevoie de următoarele ingrediente. Pentru blat: 300 g biscuiţi digestivi, sfărâmaţi mărunt, 50 g zahăr tos, 80-95 g unt topit, o linguriţă cu scorţişoară (opţional). Pentru umplutură aveți nevoie de un plic de gelatină fără aromă, 60 ml apă rece, 450 g brânză cremoasă, 100-150 g zahăr, un praf de sare, 200 g smântână grasă,  200 g smântână dulce (pentru frişcă). Pentru topping vă sunt necesare 200 g afine (sau zmeură, piersici, căpşuni, alte fructe), 2 linguri cu apă, 100 g zahăr tos.

Mod de preparare

Începeți prin a fărâmița biscuiții într-un robot de bucătărie. Puneți într-un castron alături de zahăr, adăugați untul topit și amestecați până când totul se transformă într-o pastă. Cine dorește, poate adăuga și scorțișoara. Se unge cu unt „o tavă rotundă de tartă de 20-23 cm în diametru și puneți o folie de aluminiu, pentru ca aluatul să nu se lipească”. Așezați pasta, presați bine și acoperiți aluatul cu o folie de plastic, apoi introduceți la frigider.

Cum se prepară umplutura

Pentru a pregăti umplutura, dizolvați gelatina în apă rece, amestecați la foc mic până când se va dizolva. Mixați bine brânza până când devine „o cremă moale”. Adăugați  apoi gelatina și amestecați bine până când compoziția devine omogenă. Adăugați sarea și zahărul și continuați să amestecați „până compoziția devine ușoară și pufoasă”. Într-un alt castron, se mixează smântâna dulce pentru frișcă până se întărește. „Turnați smântâna grasă peste frișca obținută, apoi adăugați încet amestecul de smântână în compoziția cremoasă. Turnați totul peste blatul de biscuiți și uniformizați suprafața cremei. Puneți la frigider, până se întărește (minimum 4 ore sau, mai bine, peste noapte)”, a scris Majestatea Sa, Margareta, în cartea sa.

Cum se face topping-ul

Pentru topping, puneți la foc o treime de afine (sau alte fructe), cu două linguri cu apă și 100 g zahăr. Se lasă până când zahărul se topește și fructele se sfărâmă. „Când amestecul fierbe, învârtiți tigaia, pentru a distribui uniform lichidul”, vă învață Margareta, Custodele coroanei. Se fierbe la foc mediu, până ce compoziția devine ca un sirop „mai închegat”. Se strecoară apoi și se lasă siropul (fără fructe) să se răcească. La final se adaugă doar afinele crude rămase și se pune la frigider.

Cum serviți prăjitura

„Treceți cu paleta de jur-împrejurul prăjiturii înainte să îndepărtați marginea tăvii. Mutați ușor prăjitura pe platoul de servire (acesta trebuie să fie plat, fără bordură). Dacă ați folosit hârtie de copt, tăierea și ridicarea se face mai ușor. Turnați afinele reci și siropul peste cheesecake și serviți rece. Înainte să tăiați prăjitura, introduceți cuțitul în apă fierbinte”, precizează Principesa Margareta în cartea sa.

Volumul „Cartea regală de bucate” a fiicei regelui Mihai are 64 de rețete pe care aceasta le-a adunat de la familia sa din toate colțurile lumii.

Sursă foto: adevărul

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre