Simona Ionescu / Redactor Șef

Cheia pentru un kataifi de casă cât mai aromat. Rețeta grecească autentică a unui desert spectaculos

Cheia pentru un kataifi de casă cât mai aromat. Rețeta grecească autentică a unui desert spectaculos
Auriu, crocant și uimitor de gustos! Kataifi este un desert delicios aromat, care, la fel ca baklavaua, este foarte popular printre națiunile grecești, turcești și din Orientul Mijlociu. Iată și rețeta grecească autentică.

Un desert uimitor făcut din nuci, parfumate cu scorțișoară și scăldate în sirop parfumat de lămâie. Rețeta autentică grecească este pur și simplu uimitoare!

Trucuri necunoscute

Cheia pentru un Kataifi de casă cât mai aromat, spun grecii, este să folosiți unt proaspăt din lapte de vacă care dă preparatului o aromă unică. Kataifi crocant și siroparea corectă merg împreună! Pentru a realiza acest lucru, asigurați-vă că siropul este rece, iar kataifi foarte fierbinte. Întotdeauna turnați foarte încet siropul rece peste kataifi fierbinte, permițând ca siropul să fie absorbit în mod egal. Așteptați ca desertul să se răcească puțin înainte de a-l servi.

Sfaturi importante

Este foarte important să dezghețați peste noapte aluatul din congelator. Pentru a face acest lucru, lăsați-l în frigider și nu la temperatura camerei, pentru a evita ca acesta să se îmbibe cu apă. Dacă aluatul se îmbibă cu apă, va fi dificil de lucrat și va fi mai puțin crocant, atunci când va fi copt.

Când vine vorba de unt, nu fiți zgârciți! Stropiți cu unt suficient pentru a ajuta aluatul să se coacă și să capete o culoare maro auriu. Plus un plus de aromă! Lucrați aluatul ușor cu mâinile pe o suprafață mare, astfel încât să nu vă treziți cu bucătăria plină de aluat mărunțit împrăștiat! Acoperiți aluatul de kataifi cu un prosop umed și păstrați-l acoperit, în timp ce pregătiți rulourile.

Ingrediente

Ingredientele necesare pentru a pregăti un kataifi ca la carte sunt următoarele: 450 g de aluat kataifi (îl puteți achiziționa de la orice magazin cu produse grecești), 250 g de nuci, tocate mărunt, 1 linguriță cu scorțișoară măcinată, un vârf de cuțit de cuișoare măcinate, 250 g de unt din lapte de vacă. Pentru sirop vă sunt necesare 450 g zahăr, 330 g apă, coaja unei lămâi, 1 baton de scorțișoară.

Rețeta autentică de kataifi grecesc

Mod de preparare

Începeți rețeta de kataifi prin a pregăti siropul. Adăugați toate ingredientele pentru sirop într-o oală mică și aduceți-le la punctul de fierbere. După ce zahărul s-a dizolvat, siropul este gata. Lăsați siropul deoparte pentru a se răci complet.

Pregătiți umplutura pentru kataifi. Într-un blender se adaugă nucile, cuișoarele măcinate și scorțișoara și se mixează până când nucile sunt tocate grosier (nu sub formă de pudră). Pentru un plus de gust, puteți adăuga fistic și migdale, depinde de gustul fiecăruia. Se topește untul și cu o pensulă de gătit se unge cu unt fundul și pereții unei forme de copt, aproximativ 26-28cm diametru.

Aluatul se rupe cu mâinile

Desfaceți aluatul din folia de plastic. Lucrați aluatul cu mâinile, rupând fâșiile și întinzând ușor firele, dacă se adună, pentru a obține un aluat pufos. Se acoperă aluatul cu un prosop ușor umed. Luați o bucată din aluat și întindeți pe o suprafață de lucru. Se stropește cu unt topit și se pune la un capăt o linguriță cu umplutură.

Înfășurați-o strâns, îndoind spre interior părțile laterale, pentru a forma un mic cilindru. Așezați rulada în tavă și ungeți din nou cu unt topit. Se repetă procedura până când se termină aluatul. Așezați rulourile kataifi unul lângă altul, fără a lăsa spații între ele și stropiți-le cu încă puțin unt.

Se lasă în cuptor aproximativ o oră

Coaceți kataifi în cuptorul preîncălzit la 170-180C timp de aproximativ o oră, până când devine crocant. După ce scoateți desertul din cuptor, turnați încet trei sferturi din siropul rece peste kataifi fierbinte, lăsând să fie bine absorbit. Acoperiți apoi tava cu un prosop și lăsați-o deoparte timp de zece minute. Se toarnă restul siropului peste kataifi și se așteaptă până când este absorbit. Serviți acest desert delicios cu o lingură plină cu înghețată de vanilie.

Sursă foto: www.mygreekdish.com

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre