Simona Ionescu / Redactor Șef

Ciorbă de burtă după rețeta originală din care nu lipsește acest produs. Doar bunicile știu secretul

Ciorbă de burtă după rețeta originală din care nu lipsește acest produs. Doar bunicile știu secretul
„Mâncare de vizitii beţi, dar după ea se înnebunesc elitele. E leacul perfect pentru mahmureală, iar orice oraş care se respectă are o cârciumă vestită pentru acest fel de mâncare“, a descris Radu Anton Roman gustoasa ciorbă de burtă.

Delicioasa ciorbă de burtă provine din Orient, iar oțetul este un adaos românesc, la fel ca și zarzavaturile. Pentru ca ciorba de burtă să fie spectaculoasă e bine să fierbeți câteva oase de vită, pline de măduvă, care lasă un gust și o aromă extraordinară în supă. Fierbeți oasele împreună cu burta în cinci, șase litri de supă, iar când clocotesc, luați spuma cu o paletă, apoi lăsați să fiarbă la foc potrivit măcar două ore.

Ingrediente necesare

Pentru a face o ciorbă de burtă după rețeta veche, originală, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 2 kg burtă proaspătă, curățată, 1,5-2 kg oase de vită cu măduvă, 2 morcovi, 1 ceapă, 1 rădăcină de pătrunjel, păstârnac, 1 bucată de rădăcină de țelină, 5-6 gălbenușuri. Mai aveți nevoie de 400 g smântână, 1 căpățână de usturoi, 1 lingură rasă cu făină, oțet, piper, ardei iute, 3 linguri cu ulei.

Mod de preparare

Spălați burta, curățați și puneți în apă caldă cu oțet, zeamă de lămâie și bicarbonat timp de două ore. Spălați bine și oasele și puneți la fiert într-o oală mare, apoi introduceți și burta, sare, apă și puneți la fiert.

Ciorbă de burtă ca la bunica

După zece minute de fiert, aruncați apa. Spălați oasele și puneți iar la fiert. Spălați și burta și curățați din nou dacă vedeți că nu e albă. Puneți din nou peste oase și condimentați. Completați cu apă și lăsați la fiert câteva ore. Când sunt fierte, luați oala, strecurați zeama și puneți legumele deoparte. Veți putea pregăti o senzațională salată de boeuf. Se lasă la răcit burta și oasele.

Dacă gălbenușurile nu vor fi  la la fel de fierbinți ca zeama din oală, ciorba se va strica

Bateți gălbenușurile cu o linguriță rasă cu sare și lăsați să se odihnească timp de 20 de minute. Veți constata că se va intensifica culoarea. Puneți din nou zeama la fiert. Amestecați cu gălbenușurile smântână și făină și puțin din zeama clocotită. Dacă gălbenușurile vor fi la fel de fierbinți ca zeama, ciorba nu se va strica.

Lăsați să dea în clocot și mai adăugați sare și, dacă doriți legumele fierte. Tăiați burta în fâșii mici și puneți în oală, alături de tendoanele de pe oase. Dați pe răzătoare un morcov mic, puneți în tigaie alături de ulei și căliți pentru câteva minute, apoi adăugați în ciorbă. Se mai lasă la fiert câteva minute, apoi serviți cu smântână, mujdei de usturoi și oțet.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre