Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum preparăm prăjitura Pani Walewska, desertul dedicat contesei care i-a făcut lui Napoleon un fiu

Cum preparăm prăjitura Pani Walewska, desertul dedicat contesei care i-a făcut lui Napoleon un fiu
O umplutură cremoasă de vanilie, straturi delicioase din bezea, aluat fraged, nuci, migdale și gem de prune. Doar imaginându-ți  combinația, îți lasă gura apă. Prăjitura face referire la marea dragoste poloneză a lui Napoleon. Femeia pentru care acesta a divorțat. Cineva s-a gândit cât de mult o iubea și cât de dulce era aceasta pentru el, așa că a imaginat-o  ca desert.

Se spune că prăjitura Pani Walewska, dedicată contesei care i-a făcut lui Napoleon un fiu, este prăjitura îndrăgostiților. I se mai spune și „Pychotka”, care în traducere înseamnă „delicioasa”.

Pani Walewska înseamnă „Doamna Walewska”, așa cum era cunoscută contesa poloneză Marie Walewska, care a fost amanta lui Napoleon Bonaparte între 1807 și 1814 și care a avut un fiu ilegitim cu el. Gândiți-vă doar că descendenții lui Napoleon trăiesc și astăzi, și aveți un motiv în plus să testați această prăjitură.

Frumoasa contesă Maria Walewska a fost amanta lui Napoleon 7 ani. Polonezii i-au dedicat o prăjitură, considerând că amestecul ingredientelor o reprezintă

Această prăjitură poloneză este simplu de preparat, fiind o construcție în straturi, cu aluat fraged, bezea, migdale, nuci și umpluturi fine din cremă de vanilie cu unt și dulceață.

Ingrediente pentru prăjitura Pani Walewska

– 2 1/2 căni făină

– 1 linguriță praf de copt

– 1/2 linguriță sare

– 1 cană unt nesărat, moale

– 1 cană zahăr granulat

– 6 gălbenușuri mari

– 1 linguriță extract de vanilie

– 1 1/2 cană gem de prune (sau de alte fructe)

– 1 cană nuci tocate

– 6 albușuri mari

– 1 cană zahăr pudră

– 1 linguriță suc de lămâie

– 1/2 cană fulgi de migdale

Mod de preparare

Preîncălziți cuptorul la 175°C. Ungeți și tapetați cu făină două tăvi de copt. Într-un castron mediu, amestecați făina, praful de copt și sarea. Puneți deoparte. Într-un castron mare, amestecați untul și zahărul granulat până devin un amestec ușor și pufos. Bateți gălbenușurile pe rând, apoi adăugați extractul de vanilie.  

Adăugați treptat amestecul de făină la amestecul de unt, amestecând până se combină. Împărțiți aluatul în două și apăsați fiecare jumătate în tăvile de copt pregătite. Întindeți dulceața de prune uniform pe fiecare strat de aluat și presărați nuci tocate.

Într-un castron curat, bateți albușurile până se formează vârfuri moi. Adăugați treptat zahărul pudră și sucul de lămâie, bătând până se formează o bezea tare, sticloasă. Întindeți bezeaua uniform peste straturile de gem și nuci. Presărați fulgii de migdale. Coaceți timp de 30 – 35 de minute sau până când bezeaua devine ușor aurie.

Între timp preparați o cremă de vanilie folosind ouă, lapte, puțin zahăr și amidon alimentar sau, mai simplu, o budincă de vanilie din comerț.

 Lăsați să se răcească blaturile complet în tăvile de pe grătar. După ce s-au răcit, asamblați prăjitura. Unul din blaturi va forma baza. Adăugați crema de vanilie deasupra, apoi acoperiți cu al doilea blat. Tăiați în pătrate desertul și serviți.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri