A prepara halviță în casă nu este ceva complicat. Radu Anton Roman, cunoscutul gazetar îndrăgostit de gastronomie, prezintă rețeta în carta sa se bucate. În loc să preparați, conform rețetei originale, foile de plăcintă în care veți încorpora spuma lipicioasă, mai simplu e să vă orientați spre foi de napolitană, pe care le puteți cumpăra.
Ingrediente pentru halviță de casă
Halviță: 5 albuşuri, 400 g zahăr tos, 300 g miez nucă (pot fi și alte nuci, exotice, dar nu cocos mărunțit, ci unele bucăți întregi), 300 g miere, 1 lingură zeamă de lămâie, 1 plic zahăr vanilat
Foi de plăcintă: 6 ouă medii, 600 g făină. Sau folosiți foi de napolitane, cumpărate
Mod de preparare
În cazul în care optați să preparați foile, așa cum făceau bunicile, mai întâi se prepară aluatul. Se bat ouăle spumă, se amestecă cu făină şi se frământă până nu se mai lipeşte de mână. Se întind 6 foi subţiri de mărimea vasului în care vom pune halviţa, se pun în tavă şi se coc, câte 20 de minute fiecare.
Pentru a prepara umplutura, halvița de casă propriu-zisă, mai întâi miezul de nucă se încinge uşor într-o tavă, câteva minute, fără să se rumenească, apoi se freacă între mâini, să cadă cojile. Ulterior, nucile se mărunțesc.
Într-o cratiţă mare se bat albuşurile spumă. Separat, se pune mierea la foc mic, până ajunge să clocotească, apoi se adaugă zahărul şi zeama de lămâie, împreună şi deodată. Vasul rămâne pe cuptor la foc mic, sau la marginea plitei și se bate conținutul energic cu telul (sau un mixer) timp de 15 minute. În final, va rezulta un amestec tare.
Se toarnă așa fierbinte peste spuma de albușuri, amestecând energic pe foc potrivit (cu acelaşi tel în formă de pară). După ce consistența e suficient de tare, amestecul se ia de pe foc, se adaugă zahărul vanilat şi nucile, amestecând uşor.
Se căptuşeşte un vas cu o coală mare de hârtie copt. Se pun în bază 3 foi de aluat sau o foaie de napolitană, se răstoarnă umplutura fierbinte şi se nivelează, acoperindu-se cu restul foilor sau cu altă foaie de napolitană. Se înveleşte bine halviţa de casă în foaia de pergament. Se acoperă cu o altă tavă sau un tocător de lemn, peste care puneți ceva cu greutate, ca să se preseze şi se lasă la rece, să se întărească.
Sursa foto: EMag.ro
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook