Este foarte simplu să preparați Poutine și în România, practic nu este nevoie de niciun ingredient special care ar fi disponibil doar peste Ocean. Mulți români care au emigrat în Canada s-au îndrăgostit instantaneu de acest fel de mâncare, apoi au învățat și familiile de acasă, din România, să gătească la fel.
Povestea acestui preparat începe la mijlocul secolului trecut. Se spune că în zona rurală a Quebecului, undeva prin anii 1950, un client i-a cerut proprietarului unui restaurant să amestece cartofii prăjiți cu brânza rasă.
Ceva mai târziu, Jean-Paul Roy, proprietarul restaurantului Le Roy Jucep din Drummondville, a fost primul care a servit Poutine așa cum o știm astăzi: cartofi prăjiți, brânză și sos. Tot el a și înregistrat rețeta ca marcă în 1964. Certificatul de înregistrare a mărcii, emis de Guvernul federal canadian, este afișat de atunci în restaurant și poate fi citit dacă ajungeți până acolo.
Se spune că numele este un amestec între cuvântul englezesc pentru budincă (n.r. – pudding) și porecla bucătarului, Ti-Pout. Potrivit mărturiei sale, Roy a început să servească brânză cu cartofi prăjiți și sos după ce i-a fost solicitat amestecul în mod regulat de câțiva clienți fideli, care descoperiseră spontan delicioasa combinație.
View this post on Instagram
Legenda mâncării de care s-au îndrăgostit românii plecați în Canada
Pe lângă marca înregistrată, care e un document ce nu poate fi contestat de nimeni, mai circulă și o legendă care spune că nașterea Poutine, dar sub alt nume, a avut loc în Princeville, la restaurantul Princess, cunoscut sub numele de La Petite Vache, fondat în 1966 de Henri Provencher. La acea vreme, fabrica de brânzeturi Princesse (situată acum în Plessisville) producea cașcaval, dar nu avea un stand de vânzare cu amănuntul.
Deoarece La Petite Vache se afla într-o clădire adiacentă fabricii, au început să vândă brânză proaspătă la casa de marcat a restaurantului. Se spune că un client obișnuit venea la restaurant și comanda cartofi prăjiți, dar cumpăra și o pungă de brânză și apoi mergea la masa lui, deschidea punga și amesteca brânza cu cartofii.
Max Sevigny, proprietarul restaurantului, a confirmat în noiembrie 2010 că denumirea inițială a preparatului a fost „50-50”, referindu-se la un amestec de 50% cartofi prăjiți și 50% brânză. Sosul brun a fost adăugat ulterior, iar preparatul se vindea sub numele de „Mixt”.
Rețetă de Poutine originală din Quebec
Ingrediente: 5 cartofi de mărime medie, 30 – 50 g de brânză Gouda (puteți înlocui cu alt cașcaval), sos brun de barbeque
Mod de preparare: curățați și tăiați cartofii, apoi prăjiți-i în baie de ulei. Între timp dați brânza pe răzătoare. Când cartofii sunt preparați, adăugați brânza deasupra, amestecați, apoi complețați cu sos barbeque.
Sursa foto: Instagram
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook