Majoritatea celor care țin dieta Atkins nu au rezultate chiar atât de spectaculoase. În plus, primele kilograme pierdute sunt, de fapt, în mare parte apă. Dar, cei care au ținut dieta susțin că au slăbit și au adoptat un stil de viață nou și sănătos.
Dieta Atkins. Cum poți slăbi mâncând câte grăsimi dorești
Dieta Atkins este o dietă săracă în carbohidrați, recomandată adesea pentru pierderea în greutate. Susținătorii acestei diete spun că poți slăbi mâncând câte proteine și grăsimi dorești.
În ultimii 10 ani, au fost efectuate peste 20 de studii care demonstrează că o dietă săracă în carbohidrați ajută la slăbit și are anumite beneficii asupra sănătății, fără să fie nevoie să mai stai să numeri caloriile.
Dieta Atkins. Cum poți slăbi
Dieta Atkins a fost inițial promovată de dr. Robert C. Atkins, care a și scris în 1972 o carte de spre ea. De atunci, dieta a crescut și mai mult în popularitate, fiind publicate și mai multe cărți pe această temă.
Inițial, dieta Atkins era considerată nesănătoasă și criticată de specialiștii din domeniul nutriției, în special din cauza grăsimilor saturate pe care le conținea. Noi studii arată însă că grăsimea saturată nu este tocmai rea, așa cum s-a susținut multă vreme.
Cei care au ținut dieta susțin că au slăbit, li s-a reglat nivelul zahărului din sânge, colesterolul și trigliceridele. Deși e bogată în grăsimi, dieta Atkins nu determină creșterea colesterolului “rău” – HDL, deși unora li se poate întâmpla acest lucru.
Principalul motiv pentru care dietele sărace în carbohidrați sunt atât de eficiente este că, prin consumul mic de carbohidrați și mai mare de proteine, scade pofta de mâncare. Astfel, ajungi să consumi mai puține calorii, fără să stai să le calculezi.
Ce sunt carbohidrații
Carbohidrații se regăsesc în alimente, precum: toate cerealele (orez, quinoa, porumb, făină), unele legume (cartofii sunt bogați în carbohidrați, fasolea, dar și unele legume verzi), paste, biscuiți, prăjituri, tort, pizza, bere, cidru, vin sau chiar popcorn.
Unul dintre motivele pentru care subiectul carbohidrați este uşor confuz se referă la faptul că există carbohidrați “buni” și carbohidrați “răi” și chiar așa-numiții carbohidrați răi pot fi buni în anumite circumstanțe.
- Carbohidrații răi sunt, în principal, alimentele procesate: prăjituri, sucuri carbogazoase, pâine albă sau orez alb. Ei nu mai conțin fibre, dar sunt goliți și de vitamine și minerale, fiind lipsiți total de nutrienți. Oferă un boost de energie, dar pot produce și creșteri bruște, apoi scăderi spectaculoase ale glicemiei. Cel mai rău este că se depun ușor, sub formă de grăsime.
- În schimb, carbohidrații buni sunt cei care conțin fibre și se absorb gradual în organism, fără a provoca creșteri bruște ale glucozei, eliberând treptat energie pentru a rămâne fresh un timp îndelungat. Aceștia pot fi cartofi dulci, legume, cereale integrale, paste integrale, pâine integrală, orez brun, linte, banane sau fasole.
Dieta Atkins. Scade pofta de mâncare
- Mănâncă cel mult 20 de grame de carbohidrați pe zi timp de două săptămâni. Poți mânca alimente bogate în grăsimi, în proteine și legume cu frunze verzi cu conținut sărac de carbohidrați.
- Treptat, începe să adaugi în dieta ta oleaginoase, legume cu conținut scăzut de carbohidrați și mici cantități de fructe.
- Când simți că ești foarte aproape de atingerea obiectivului, adăugă și mai mulți carbohidrați în dietă.
- Odată ce ai slăbit, poți mânca oricâți carbohidrați sănătoși dorești, fără să te îngrași la loc.
- Unele persoane preferă să introducă de la bun început fructe și legume în dieta lor. Și această variantă este eficientă.
Cleopatra Stratan, încă un videoclip cu „Zunea Zunea”
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook