Dieta Daneză presupune să mănânci puțin, la ore fixe și promite o reducere în greutate de până la 10 kg în doar 13 zile.
Medicii cardiologi susțin că Dieta Daneză are beneficii pentru sistemul cardiovascular, însă părerile sunt împărțite atunci când vine vorba despre rinichi, ficat sau tractul digestiv. Și asta pentru că cele 13 zile de dietă impun un aport de doar 600 de calorii pe zi, iar lista de alimente permise este foarte restrânsă.
Reguli în Dieta Daneză
Patru reguli importante de care trebuie să ții cont înainte de a începe Dieta Daneză.
- vizitează medicul de familie și solicită un set complet de analize de rutină; dietele agresive sunt recomandate doar persoanelor sănătoase, care nu suferă de boli cronice sau dezechilibre care pot fi agravate în urma regimului;
- crește cantitatea de apă pe care o bei zilnic la cel puțin 2 litri pe zi; vei vedea în continuare că organismul tău va fi hrănit cu alimente atât cât să acopere strictul necesar, motiv pentru care apa devine și mai important;
- fă-ți un program zilnic de exerciții sau mișcare ușoară; deși nu vei avea suficientă energie pentru activități solicitante, sportul te va ajuta în privința slăbitului, dar se va dovedi util și pentru nivelul de optimism
- pregătește-te să îți asumi această dietă în totalitate și informează-te corect și complet înainte de a începe; este extrem de important să nu sari peste nici o zi, peste nici o masă și să nu inversezi meniurile între ele; încearcă să mănânci mereu la aceeași oră: micul dejun înainte de ora 9, prânzul între 12 și 2 și cina între 5 și 6.
În ce constă Dieta Daneză?
Toate cele 13 zile ale dietei presupun un meniu diferit. De aceea respectarea întocmai a regulilor este atât de importantă. Mai trebuie să știi că sarea, condimentele, prăjelile, dulciurile, alcoolul și sucurile sunt complet interzise. În plus, nu ai voie să iei nici o gustare în afara celor 3 mese principale.
Ziua 1
Micul dejun: o ceașcă de cafea cu 1 linguriță de zahăr
Prânz: 2 ouă fierte tari, 400g de spanac fiert și 1 roșie
Cină: 200g de carne de vită și 150g de salată verde cu suc de lămâie și puțin ulei de măsline
Ziua 2
Micul dejun: o ceașcă de cafea cu 1 linguriță de zahăr
Prânz: 250g de șuncă și un iaurt cu 0% grăsime
Cină: 200g de carne de vită și 150g de salată verde cu suc de lămâie și puțin ulei de măsline
Ziua 3
Micul dejun: o ceașcă de cafea cu 1 linguriță de zahăr și 1 felie de pâine prăjită
Prânz: 2 ouă fierte tari, 100g șuncă slabă și 150g de salată verde
Cină: 1 roșie, puțină țelină fiartă și un fruct (măr, portocală sau pară)
Ziua 4
Micul dejun: o ceașcă de cafea cu 1 linguriță de zahăr și 1 felie de pâine prăjită
Prânz: un iaurt natural și 200 ml de suc de portocale
Cină: 1 ou fiert tare, 1 morcov ras, 250g de brânză
Ziua 5
Mic dejun: 1 morcov ras
Prânz: 200g de pește fiert cu o linguriță de unt și suc de lămâie
Cină: 250g de carne de vită cu piure de țelină
Ziua 6
Micul dejun: o ceașcă de cafea cu 1 linguriță de zahăr si 1 felie de pâine prăjită
Prânz: 2 ouă fierte tari și un morcov ras
Cină: 300 g de carne de pui și 150g de salată verde cu suc de lămâie și ulei de măsline
Ziua 7
Micul dejun: o ceașcă de ceai fără zahăr
Prânz: poți să bei doar apă
Cină: 200g de carne de miel și 1 măr
Ziua 8
Micul dejun: o ceașcă de cafea cu 1 linguriță de zahăr
Prânz: 2 ouă fierte tari, 400g de spanac fiert și 1 roșie
Cină: 200g de carne de vită și 150g de salată verde cu suc de lămâie și ulei de măsline
Ziua 9
Micul dejun: o ceașcă de cafea cu 1 linguriță de zahăr
Prânz: 250g de șuncă și un iaurt natural
Cină: 250g de carne de vită și 150g de salată verde cu suc de lămâie și ulei de măsline
Ziua 10
Micul dejun: o ceașcă de cafea cu 1 linguriță de zahăr si 1 felie de pâine prăjită
Prânz: 2 ouă fierte tari, 100 g de șuncă slabă și puțină salată verde
Cină: 1 roșie, puțină țelină fiartă și un fruct (măr, portocală sau pară)
Ziua 11
Micul dejun: o ceașcă de cafea cu 1 linguriță de zahăr si 1 felie de pâine prăjită
Prânz: un iaurt natural și 200 ml de suc de portocale
Cină: 1 ou fiert tare, 1 morcov ras și 250g de brânză
Ziua 12
Mic dejun: 1 morcov ras
Prânz: 200g de pește fiert cu o linguriță de unt si suc de lămâie
Cină: 250g de carne de vită cu piure de țelină
Ziua 13
Micul dejun: o ceașcă de cafea cu 1 linguriță de zahăr si 1 felie de pâine prăjită
Prânz: 2 ouă fierte tari și un morcov ras
Cină: nimic.
Recomandări
”Programul este atât de agresiv pentru organism, încât nu ai voie să îl aplici decât o dată la doi ani. Un alt mare dezavantaj este faptul că programul de 13 zile include doar abordarea intensivă de eliminare a apei din organism și reducere a grăsimii, fără a propune și un mod de întoarcere la alimentația obișnuită. Iar o trecere bruscă de la 600 de calorii la 1500 sau chiar mai mult, cât suntem obișnuiți să mâncăm în mod normal, poate cauza un șoc caloric și întoarcerea kilogramelor pe care tocmai le-am pierdut. Medicii care nu susțin această dietă trag un mare semnal de alarmă și în privința vitaminelor și mineralelor de care este privat organismul, din cauza lipsei anumitor grupe alimentare și cantităților mici de mâncare. Majoritatea celor care au reușit să ducă această dietă la bun sfârșit au recunoscut că pe toată durata ei s-au simțit mai obosiți și lipsiți de energie, uneori deprimați sau afectați de dureri de cap”, scrie dr. Oana Cuzino , Medic Primar Geriatrie, Doctor în Științe Medicale, pe blogul ei, doc.ro.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook