Meniul de la nunta dintre Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță a fost unul variat, atent ales de miri. Printre curiozitățile culinare s-au numărat și „sarmalele în cuib”, gătite de chef Petrișor Tănase. Acesta a dezvăluit cum le-a preparat, pentru a impresiona invitații.
Porția de sarmale a cântărit 150 de grame și a constat în patru bucăți așezate pe farfurie pe un pat de mămăligă. Una dintre sarmale a fost învelită în frunză de varză, alta în frunză de tei, următoarea în frunză de hrean, iar ultima în frunză de viță-de-vie.
Ingrediente pentru o porție
Chef Petrișor a spus exact modul de preparare, precum și necesarul de ingrediente pentru o porție. Iată ce a aveți nevoie pentru celebrele sarmale:
100g carne (60% porc și 40% vită)
20g orez
20-30g de ceapă
varză acră, frunze de viță, frunză de tei, frunză de hrean (câte un tip pentru fiecare sarma din fiecare porție)
Mod de preparare:
Se clătesc cu un jet de apă varza și frunzele și se pregătesc pentru a împături carnea cu ele.
Se toacă apoi mărunt ceapa și se călește. Pentru sarmalele în frunză de varză, se adaugă boia dulce, mult cimbru și piper, fără sare.
În cazul celor din viță, hrean și tei se adaugă boia de ardei dulce, piper, mărar și foarte puțin cimbru.
Chef Petrișor a spus că el adaugă și puțină pastă de tomate în compoziția pentru toate sarmalele. După ce amestecă ingredientele, consideră că este important să lase compoziția să se odihnească pentru a permite orezului să se hidrateze, ceea ce face ca acesta să fiarbă mult mai ușor. De aceea, preferă să păstreze compoziția la frigider timp de una-două ore. De asemenea, a subliniat că această compoziție nu trebuie legată cu ou.
Sarmalele se învelesc și se așază în cuib după cum urmează: una de varză, una de viță, una de tei și una de hrean. Se învelesc cu foaia mare de varză și se pun în tavă, apoi se adaugă borș și vin, până când se acoperă cuibul.
Instrucțiuni pentru cuptor
Se lasă la cuptor timp de două ore și jumătate, la temperatura de 120-130 de grade. Se taie apoi o felie de roșie, una de costiță, iar sarmalele se mai lasă la cuptor pentru 10-15 minute.
Chef Petrișor a explicat că pentru 10 porții de sarmale se pot adăuga aproximativ 100 de grame de pastă de tomate, care se amestecă cu sucul rezultat din fierberea sarmalelor.
Dacă este necesar, se mai poate adăuga puțină apă, iar acest amestec se toarnă peste sarmale. Apoi, preparatul se lasă la cuptor pentru încă jumătate de oră. Chef-ul a menționat că o porție de sarmale ar trebui să aibă în jur de 150 de grame, în forma finală. El a descris aceste sarmale ca fiind „o capodoperă a bucătăriei nord-moldovenești”.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook