Simona Ionescu / Redactor Șef

O nebunie grecească din fasole, spanac și sfeclă. Iată rețeta de care vă veți îndrăgosti!

O nebunie grecească din fasole, spanac și sfeclă. Iată rețeta de care vă veți îndrăgosti!
Odată cu venirea primăverii, din farfurie nu trebuie să vă lipsească spanacul, o bogăție de minerale și vitamine. Ce spuneți de niște giganți cu sfeclă și spanac? Curcubeu pe cerul gurii.

„Giganți” reprezintă o fasole uscată cu bob mare, populară în Grecia și cultivată mai ales în regiunile cu lacuri uimitoare din Prespes și Kastoria. Iată rețeta extraordinară cu spanac și sfeclă. O adevărată fericire!

Tip de fasole gigantă grecească

Ingredientele necesare

Pentru a pregăti cei mai buni giganți cu sfeclă și spanac aveți nevoie de următoarele ingrediente:  250 g fasole grasă uscată, 1 frunză de dafin, 250 ml ulei de măsline, plus 3 linguri, 1 ceapă mare, tăiată grosier, 1 praz, tăiat pe jumătate pe lungime și feliat subțire, 200 g bulb de fenicul, tăiat grosier.

Vă mai sunt necesare 1 linguriță cu coriandru măcinat, 2 căței de usturoi, zdrobiți, 5 cepe de primăvară, tocate mărunt, 500 g spanac, curățat și tăiat grosier, 200 g sfeclă roșie elvețiană, curățată și tăiată grosier, sucul de la 1 lămâie, 2 linguri cu mărar tocat, 2 linguri cu pătrunjel cu frunze plate.

Mod de preparare

Se înmoaie fasolea peste noapte în apă. Scurgeți și puneți într-o oală mare, acoperiți cu apă rece și aduceți la punctul de fierbere. Se ia de pe foc, se scurge și se acoperă din nou cu apă proaspătă.

mancare greceasca
Giganții Greciei: fasolea albă uscată

Puneți din nou pe foc, adăugați puțină sare și frunza de dafin și dați în clocot. Se lasă să fiarbă la foc mic timp de 40 de minute-1 oră sau până când fasolea este fragedă. Se scurge, rezervând 160 ml din apa de gătit.

Se amestecă spanacul și sfecla până se înmoaie

Încălziți cuptorul la 180 de grade. Încălziți 3 linguri cu ulei într-o tigaie mare la foc mediu-mare. Adăugați ceapa, prazul și feniculul, condimentați, apoi adăugați coriandrul. Gătiți, amestecând, până când totul începe să se înmoaie, apoi adăugați usturoiul și ceapa de primăvară și amestecați încă un minut. Amestecați spanacul și sfecla roșie, pe rând, până sunt aproape făcute. Condimentați și puneți amestecul într-o tavă adâncă.

Se lasă la cuptor până când e caramelizat

Condimentați fasolea și așezați deasupra verdețurilor. Turnați apa de gătit rezervată și 80 ml de ulei de măsline, acoperiți și dați la cuptor timp de 20-30 de minute sau până când sosul s-a îngroșat. Se descoperă, se amestecă restul de ulei de măsline, sucul de lămâie și ierburile aromatice. Apoi se pune din nou la cuptor, fără capac, pentru încă 15 minute sau până când este aproape caramelizat. Scoateți din cuptor, acoperiți și lăsați să se odihnească timp de 15 min înainte de a servi.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre