Substanțele nutritive din brânza de vaci pot contribui la susținerea pierderii în greutate, la creșterea musculară și la sănătatea oaselor. Cea mai gustoasă rămâne cea făcută acasă, după o rețetă veche, de pe vremea bunicii. Iată și un truc pe care nu-l știați.
Doar trei ingrediente
Deoarece este o brânză atât de ușoară, se potrivește cu aproape orice aromă! După ce ați făcut brânza de vaci de casă, o puteți consuma ca atare, alături de fructe de pădure sau banane, cu smântână. Și va fi la fel de delicioasă cu niște roșii și ceapă verde tocată, apoi asezonată cu piper negru. Pentru a pregăti o nemaipomenită brânză de vaci aveți nevoie de doar trei ingrediente: lapte, lămâie și sare.
Opțional, puteți adăuga și smântână, pentru o mai mare cremozitate. Vă sunt necesare un litru de lapte, suc de lămâie, 1 linguriță cu sare, ½ cană cu smântână (cine dorește).
Ce echipamente sunt necesare
Pe lângă aceste ingrediente, veți avea nevoie și de o oală mare, cu fundul gros, termometru pentru alimente, bătător sau lingură de lemn, strecurătoare, pânză sau tifon, două boluri suplimentare, lingură cu fantă, recipient de depozitare. Iată și trucul pe care puțină lume îl știe. Nu e nevoie să folosiți doar lapte crud, ci orice fel de lapte, inclusiv cel care este pe cale să se acrească. Dar dacă veți alege acest tip de lapte, asigurați-vă că mâncați brânza de vaci în aceeași zi.
Mod de preparare
Turnați un litru de lapte la alegere într-o oală mare. Încălziți laptele la o temperatură de 190 de grade. Folosiți fie o lingură de lemn, fie un tel pentru a amesteca ușor din când în când, astfel încât laptele de pe fundul oalei să nu se ardă.
Dacă începe să se ardă, luați-l repede de pe foc și lăsați-l să se răcească puțin. Înlocuiți laptele dacă este necesar.
Scoateți de pe foc
Odată ce laptele a fost încălzit, luați oala de pe foc. Dacă opriți focul mai repede, este posibil ca brânza să nu se închege. Dacă nu îl îndepărtați la timp, veți obține prea puțină brânză. Turnați ¾ cană cu suc de lămâie și amestecați bine. Veți vedea cum începe să se închege. Acoperiți vasul și lăsați-l să se odihnească timp de 30 de minute.
Pregătiți strecurătoarea
Puneți brânza formată în tifon sau pânză și așezați deasupra unei strecurătoare, pentru a se scurge cât mai bine. Presați bine cu lingura și lăsați până când nu mai curge nici un pic de zer. Înfășurați tifonul de forma unei mingi și treceți apă rece peste ea în timp ce o strângeți ușor cu cealaltă mână. Trecerea ei sub apă rece va asigura răcirea adecvată.
Când s-a răcit, puneți în castron și amestecați cu sare după gust. Dacă doriți brânză de vaci de casă cremoasă, acesta este momentul să folosiți smântâna groasă. Încorporați-o câte două linguri pe rând până când brânza de vaci ajunge la consistența pe care o preferați. Verificați din când în când gustul brânzei de vaci și adăugați mai multă sare după gust, dacă preferați.
Răciți și serviți
Răciți brânza de vaci timp de cel puțin o oră înainte de a o servi. Brânza de vaci se consumă în termen de cinci zile. Nu aruncați zerul de la brânza de vaci pentru că este plin de proteine. Se păstrează la frigider și se folosește cu succes în supe.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook