Simona Ionescu / Redactor Șef

Iahnie de fasole ușor picantă și foarte aromată

Iahnie de fasole ușor picantă și foarte aromată
Nu doar în varianta cu ciolan afumat sau cârnați de casă este delicioasă iahnia de fasole, ci și în varianta pentru vegetarieni: Iahnie de fasole ușor picantă și foarte aromată.

Rețeta pentru Iahnie de fasole ușor picantă și foarte aromată este preferata vegetarienilor, sau a celor care țin post. E un fel sățios și special.

Ingrediente pentru Iahnie de fasole ușor picantă

500 gr fasole alba, 2 cepe, 1 morcov, 1 rădăcină de pătrunjel, 1 ardei roșu, 200 gr pastă de roșii sau bulion, 50 ml ulei, 5-6 căței de usturoi, 2 crenguțe de cimbru uscat, 2 foi de dafin, puțin busuioc uscat, sare, piper

Mod de preparare pentru Iahnie de fasole ușor picantă

Se clătește bine fasolea în apă rece și se pune la hidratat, de seara până a doua zi. Se ține la frigider. A doua zi se scurge apa, se clătește fasolea și se pune la fiert în apă rece cât să fie bine acoperită. Se adaugă și un praf de bicarbonat de sodiu. Acesta ajută boabele de fasole să se pătrundă mai rapid. Fierbem fasolea pentru 2-3 clocote în prima apă, apoi o scurgem, o clătim cu apă caldă și o punem din nou la fiert, în apă fierbinte, repetând procedeul, de 2 ori, dar fără a mai adăuga bicarbonat de sodiu.

Când boabele de fasole încep să se pătrundă, se adaugă o ceapă tocată solzișori. O ceapă, morcovul și rădăcina de pătrunjel, se dau pe răzătoare și se călesc în ulei. Când sunt bine pătrunse, se adaugă pasta de roșii sau bulionul.

Se lasă sosul de roșii să fiarbă la foc mic, până scade consistent, apoi se adaugă usturoiul curățat și răzuit, o foaie de dafin, o crenguță de cimbru și puțin busuioc și se amestecă bine totul. Se gustă sosul și se asezonează cu sare și piper, opțional și zahăr, dacă sosul este acrișor.

În vasul cu fasole, spre final de fierbere, se adaugă ardeiul roșu tocat cuburi, o crenguță de cimbru și o foaie de dafin, pentru un plus de aromă. Când fasolea este bine fiartă și bine scăzută, se adaugă peste sosul de roșii. Se mai fierb împreună maxim 10 minute. În acest timp în care se potrivește gustul de sare, eventual piper, apoi se stinge focul și se adaugă pătrunjelul tocat. Se servește delicioasa iahnie de fasole ușor picantă și foarte aromată, caldă, alături de murăturile preferate.

Sursa: Chefi la cuțite

Nutella de casă. Gata rapid și delicioasă. Rețetă

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre