Simona Ionescu / Redactor Șef

Ieșniță, omletă sau mămăligă? O rețetă mănăstirească pe care nu o veți uita niciodată. În vechime i se spunea mâncarea săracului

Ieșniță, omletă sau mămăligă? O rețetă mănăstirească pe care nu o veți uita niciodată. În vechime i se spunea mâncarea săracului
Foarte simplu de făcut, dar extraordinar de gustoasă, ieșnița este o rețetă mănăstirească de care pur și simplu vă veți îndrăgosti. În vechime, preparatul era cunoscut sub denumirea de mâncarea săracului.

Ieșnița, spun fețele bisericești, se consumă cel mai adesea la micul dejun cu ingrediente simple. Iată extraordinara rețetă apreciată de măicuțe și călugări.

Ingredientele necesare

Pentru a pregăti delicioasa ieșniță, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 100 g unt, 4 ouă, 250 ml lapte dulce, 250 ml lapte bătut, 100 g smântână, 100 g mălai, 100 g brânză de oi, 100 g cașcaval.

Mod de preparare

„Acest preparat se mănâncă dimineața, pentru că e o mâncare consistentă, care vine ca un pansament pentru stomac. Și poți fi sătul toată ziua cu această mâncare. Dacă nu aveți unt în casă, puteți folosi și ulei. În trecut acestui preparat i se spunea mâncarea săracului”, spune măicuța Ecaterina.

La acest preparat, trebuie să fiți atenți și să amestecați continuu

Pentru început se pune untul la topit în tigaie, apoi se vor adăuga pe rând celelalte ingrediente. Prima dată se vor pune ouăle și se amestecă bine folosind un tel, apoi laptele bătut și se omogenizează foarte bine. Puneți și laptele dulce și amestecați din nou.

Adăugați sare, smântâna și amestecați bine. Când ajunge la punctul de fierbere, se adaugă și mălaiul în ploaie. La final se vor pune brânza și cașcavalul. Se amestecă din nou și se lasă în jur de zece minute pentru a se omogeniza ingredientele. Se poate consuma simplă, sau alături de două ouă ochiuri.

Preparatul este excelent pentru persoanele răcite

„Este un preparat delicios, care se consumă fierbinte, dar poate fi și mâncat și dacă s-a răcit. În vechime i se spunea mâncarea săracului, pentru că se făcea în casă cu ingredientele care erau.

Chiar și pe timpul războiului, bătrânii o preparau, neavând prea multe ingrediente. Acum se folosește în special când ești bolnav, ești răcit, nu poți înghiți sau ai dureri în gât. Este și un pansament foarte bun și pentru stomac”, susține maica Ecaterina.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre