Ciocolata caldă este o băutură care există de mai bine de 2500 de ani, iar în acest timp s-a transformat foarte mult. Trebuie să le mulțumim europenilor pentru gustul ei dulce, foarte diferit de cel original.
Mexicanii străvechi (mayașii) au fost primii băutori de ciocolată. Povestea primei cești cu ciocolată începe în Mexic, încă din anul 500 î.Hr. Așa cum istoria consemnează, mayașii obișnuiau să beau ciocolată, făcută din semințele fructelor de cacao, amestecată cu apă, porumb și ardei iute. Ei mai includeau și alte ingrediente, iar rezultatul era foarte diferit față de ciocolata caldă pe care o cunoaștem noi astăzi. În primul rând, această ciocolată era rece și foarte amară.
La începutul anilor 1500, exploratorul Hernán Cortés a adus pentru prima dată în Europa boabe de cacao. Deși băutura se servea rece și amară, ea a devenit populară pentru aroma sa inedită. A fost adoptată de curtea regelui Carol Quintul, precum și de clasa superioară spaniolă.
Acum a apărut și prima modificare în servirea băuturii de ciocolată. Spaniolii au început să o bea fierbinte. Și au îndulcit-o. De asemenea, au renunțat la ardeiul iute. Rețeta era păstrată ca un secret de stat. Abia peste 100 de ani ciocolata a început să fie „exportată” și în Europa.
„Casele de ciocolată” din Londra
În anii 1700, ciocolata a fost descoperită de britanici, iar în Londra au fost deschise „case de ciocolată”. La sfârșitul anilor 1700, președintele Colegiului Regal de Medicină, Hans Sloane, a adus din Jamaica o rețetă nouă.
Aceasta prevedea amestecarea ciocolatei cu lapte, ceea ce a făcut băutura mai plăcută în opinia sa. Conaționalii lui au fost de acord. Și au început să pună lapte în ciocolată. Deja devenise o modă ca seara, după cină, în familie să se savureze o ceașcă de ciocolată caldă cu lapte.
Până în secolul al XIX-lea, ciocolata fierbinte a fost utilizată inclusiv ca tratament pentru afecțiuni ale stomacului și ficatului, precum și o băutură specială, scrie Știri pentru copii.
View this post on Instagram
Ingrediente pentru ciocolată caldă cremoasă
30 gr de ciocolată cu lapte (sau puteți folosi ciocolată neagră)
1 linguriță de zahăr brun
1 lingură de pudră de cacao
250 ml de lapte
1 linguriță mică de cafea instant
1/2 linguriță de amidon de porumb
Frișcă și pudră de cacao pentru topping
Mod de preparare
Pur și simplu se aduce totul la temperatura de fierbere, se acoperă cu frișcă neîndulcită și pudră de cacao. Ciocolata caldă cremoasă e gata de servire.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook