Simona Ionescu / Redactor Șef

Limonadă de casă cu flori de soc. Băutura răcoritoare din vremea bunicii

Limonadă de casă cu flori de soc. Băutura răcoritoare din vremea bunicii
Limonada de soc sau socata, o băutura aromată și răcoritoare numai bună pe vreme caldă. Cel mai bun moment pentru pregătirea socatei este acum, când a înflorit socul. Băutura aceasta naturală se face cel mai bine din flori proaspete.

Limonada de soc sau socata se poate face și iarna sau toamna din flori uscate de soc. Se țin într-un loc răcoros, în pungi de hârtie. Însă, cel mai bun moment pentru pregătirea socatei este acum, când a înflorit socul.

Limonadă de casă cu flori de soc. Rețeta

Socata sau limonada de soc este răcoritoare și aromată. Socul este cea mai veche plantă cultivată de omenire. Este un arbust care înflorește începând cu luna mai și până în iunie-iulie. Fructele plantei sunt bace negre, lucioase, cu suc violet-purpuriu și gust dulceag-acrișor. Din aceste fructe se pot face dulcețuri sau gemuri.

Ingrediente

  • 150 grame de flori de soc;
  • 3 litri de apă;
  • 300 gr de zahăr;
  • 2-3 lămâi.

Mod de preparare

  • Este nevoie să culegeți flori de soc, mai departe de drum și de oraș. Pentru 1 borcan de 3 litri, aveți nevoie de 8-10 inflorescențe.
  • Alegeți o plantă sănătoasă de soc negru, care nu este deteriorată de insecte. În acest caz, veți putea folosi florile fără să le spălați, păstrând polenul valoros.
  • Tăiați ramurile de pe inflorescențe. Tăiați lămâia rondele, iar din zahăr pregătiți un sirop. Umpleți borcanul cu apă, dar nu până la margini.
  • Adăugați florile de soc, lămâia și siropul. Amestecați, acoperiți borcanul cu o pânză curată și o fixați cu un elastic. Dați băutura la loc răcoros pentru 3-4 zile.
  • Agitați conținutul borcanului dimineața și seara. Limonada va fi gata de îndată ce apare efectul băuturii gazate. O păstrați la frigider timp de 5 zile.
  • Unele gospodine pun și 10 boabe de orez sau 5 grame de drojdie proaspătă, pentru fermentație.
    Când apa devine gălbuie și mirosul este plăcut trebuie să strecurăm sucul printr-o sită deasă sau printr-o pânză de tifon.
  • Când socata este gata, se pune în sticle cu dop/capac, eremetic și se depozitează la loc întunecos și rece. Sursa: retete-usoare.info

Dan Barna și rețeta lui de Socată. Sfaturi importante!

Dulceață din flori de soc. O rețetă de dulceață foarte aromată

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre