Simona Ionescu / Redactor Șef

Melomakarona, desertul grecesc care dă dependență. Rețeta e una dintre cele mai căutate

Melomakarona, desertul grecesc care dă dependență. Rețeta e una dintre cele mai căutate
Există surse care spun că numele deliciosului desert grecesc ar proveni din „makaria”, care era în vechime o bucată de pâine folosită doar în anumite ceremonii. Rețeta de melomakarona, pe cât de simplă, pe atât de specială, rămâne în suflet.

„Condimentat” cu miere, acest minunat desert grecesc e preparat doar cu ulei de măsline, fără ouă, lapte și unt și poate fi acoperit cu nuci tocate sau înmuiate în ciocolată. Iată rețeta pe care o va încerca orice gospodină care vrea să-și impresioneze familia.

Ingredientele necesare

½ cană cu zahăr, 1 linguriță cu scorțișoară, ¼ linguriță cuișoare măcinate, 1 linguriță cu bicarbonat de sodiu, 3 lingurițe cu praf de copt, un vârf de cuțit de sare, zeamă de portocală.

Precum și 1 ⅓ cană ulei de măsline blând (sau alt ulei vegetal), ¾ cană cu suc de portocale, ¼ cană brandy sau coniac, 4 ¾ căni (600 g) făină de toate tipurile. Dacă aluatul este prea lipicios, este posibil să aveți nevoie de mai multă făină.

Pentru siropul de miere aveți nevoie de ½ cană cu miere (mierea de cimbru ar fi cel mai bună), 1 ½ cană cu zahăr, 1 cană cu apă, 1 baton de scorțișoară. Pentru a acoperi desertul vă mai sunt necesare 1 cană cu nuci sparte, ½ cană cu semințe de susan prăjite, sparte, ciocolată topită.

Mod de preparare

Într-un castron mare, amestecați zahărul, scorțișoara, cuișoarele, bicarbonatul de sodiu, praful de copt, sarea și coaja. Se adaugă uleiul și se amestecă până când zahărul este aproape dizolvat. Adăugați sucul de portocale și coniacul și amestecați până se omogenizează.

Adăugați făina și amestecați ușor până se combină, dar nu prea mult, pentru că uleiul va începe să iasă din aluat. Aluatul trebuie să fie moale! Lăsați aluatul să se odihnească în frigider timp de 30 de minute. Între timp, tapetați formele de copt cu hârtie pergament și preîncălziți cuptorul.

Cum să formați fursecurile

Cel mai tare desert grecesc, doar cu ulei, fără unt și ouă. Sursă foto: www.thehungrybites.com

Dacă aluatul este prea lipicios, mai adăugați puțină făină. Faceți bile de mărimea unei mingi de ping pong, aplatizați-le puțin între palme și așezați-le pe tava de copt lăsând puțin spațiu între ele. În mod tradițional, fursecurile sunt străpunse cu o furculiță de 3-4 ori.

Coaceți timp de 30 de minute sau până când fursecurile sunt bine rumenite. Lăsați-le să se răcească și între timp, preparați siropul de miere. Puneți apa, batonul de scorțișoară și zahărul într-un vas și aduceți la punctul de fierbere.

Luați de pe foc și adăugați mierea, apoi amestecați foarte bine. Puneți fursecurile în siropul fierbinte. După ce s-au înmuiat, acoperiți-le cu amestecul de nuci sau ciocolată topită și presărați-le cu câteva nuci.

Trucuri pentru o prăjitură fantastică!

Folosiți un ulei de măsline blând sau un amestec 50-50 de ulei de măsline și un alt ulei vegetal. După ce adăugați făina, amestecați foarte ușor până la omogenizare și lăsați aluatul să se odihnească timp de 15-30 de minute.

Nu amestecați prea mult și nu adăugați prea multă făină pentru că fursecurile vor ieși tari. Dacă alegeți să le acoperiți cu ciocolată folosiți o ciocolată neagră pentru că fursecurile sunt deja destul de dulci. Le puteți acoperi prima dată cu ciocolată, apoi cu nuci strivite. Fursecurile se păstrează foarte bine dacă sunt depozitate într-un recipient etanș, chiar și două săptămâni.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre