Simona Ionescu / Redactor Șef

Nimic nu se compară cu zacusca mănăstirească. Secretul e dezvăluit de un celebru călugăr bucătar

Nimic nu se compară cu zacusca mănăstirească. Secretul e dezvăluit de un celebru călugăr bucătar
Când vine vorba de zacuscă, nimeni nu poate rezista acestei ispite culinare. Ce spuneți de o rețetă veche de la mănăstirea Dervent?

Pentru iarna aceasta, aveți posibilitatea să pregătiți o rețetă cu totul și cu totul extraordinară, care-și are originile la malul mării.

Nimic nu se compară cu zacusca mănăstirească. Secretul e dezvăluit de un celebru călugăr bucătar

Una dintre preferatele călugărului bucătar de la Mănăstirea Dervent din Constanța, părintele Efrem, rămâne zacusca ”cu gust spectaculos”, așa cum îi place să spună. Ingredientele necesare sunt următoarele: 2 kilograme de vinete, 3 kilograme de ardei grași roşii, 1 kilogram de ceapă, 1 litru de bulion de roşii, nu pastă, 500 ml ulei, 3-4 foi de dafin, 1 linguriţă cu sare, 1 linguriţă cu piper negru măcinat, 2 linguri cu zahăr, sare după gust.

E gata în doar două ore

”Pentru o zacuscă cu gust spectaculos, esenţial este să se folosească ingrediente de calitate şi să i se acorde atenţia cuvenită în timpul pregătirii. În două ore zacusca noastră este gata. Înţepaţi vinetele înainte de a le pune la copt pentru a evita accidentele care se pot produce prin explozia acestora.

Se coc de jur împrejur până când coaja se carbonizează pe alocuri, iar miezul este moale. Scoateţi vinetele coapte într-o strecurătoare aşezată deasupra unui vas în care să se colecteze lichidul amar pe care vinetele coapte îl vor lăsa. Acoperiţi cu un capac, astfel se vor aburi şi se vor decoji mai uşor”, a mărturisit părintele Efrem, potrivit RTV.

Nu se folosește apă pentru curățatul vinetelor

Părintele Efrem le recomandă gospodinelor să scoată ardeii copți într-un vas cu capac și să-i lase până se răcesc. ”În niciun caz nu se foloseşte apa la curăţatul vinetelor şi ardeilor copţi, legumele se spală înainte de a se coace şi după aceea nu e indicat să mai vină în contact cu apa pentru că îşi vor pierde gustul bun, de copt”, spune Efrem.

Se păstrează lichidul de la ardeii copți pentru că va face zacusca mai dulce. Ulterior, tocați vinetele, ardeiul copt și ceapa. Puneți ceapa și uleiul pe foc, alături cu o linguriță cu sare  pentru a extrage apa din ceapă, ceea ce va face ca ceapa să se înăbuşească, nu să se prăjească. E bine ca oala în care se găteşte zacusca să aibă un fund gros”, spune părintele Efrem.

Se fierbe timp de o oră

Ceapa de lasă la călit câteva minute, apoi se pun ardeii copți și se lasă să dea în clocot. Adăugați și vinetele tocate, bulionul, piperul şi foile de dafin. ”Se fierbe 1 oră, timp în care se verifică şi se amestecă cu grijă continuu. Nu e nevoie să se fiarbă mai mult, toate ingredientele fiind deja gătite. În final, zacusca trebuie sa aibă o consistenţă omogenă, păstoasă.

Se potriveşte gustul cu sare şi piper şi, dacă se doreşte să se accentueze dulceaţa naturală a ardeilor şi cepei, se pot adăuga şi două linguri cu zahar”, mai spune părintele. La final, se pune zacusca în borcane sterilizate. ”Aşezaţi borcanele umplute cu zacuscă fierbinte într-un cuib căptuşit cu mai multe straturi de pături groase, să le înveliţi bine şi să le lăsaţi să se răcească lent. În felul acesta ele se vor steriliza singure şi mai mult”,  e de părere părintele Efrem.

Sursă foto: rtv

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre