Simona Ionescu / Redactor Șef

Nu există 1 decembrie fără iahnie de fasole. Iată fantastica rețetă a regretatului Radu Anton Roman

Nu există 1 decembrie fără iahnie de fasole. Iată fantastica rețetă a regretatului Radu Anton Roman
Suntem în postul Crăciunului, iar iahnia de fasole face parte din categoria celor mai dorite preparate culinare. De 1 decembrie, cei care nu țin post pun alături și cârnați sau ciolan afumat.

Nici un alt preparat nu e atât de iubit deopotrivă de români și străini ca o porție gustoasă de iahnie de fasole. Iată o rețetă fantastic de bună.

Nu există 1 decembrie fără iahnie de fasole. Iată fantastica rețetă a regretatului Radu Anton Roman

Celebrul Radu Anton Roman a lăsat întru eternitate o rețetă cu adevărat minunată de iahnie de fasole. Ingredientele necesare pentru o iahnie de fasole care să vă meargă la suflet sunt 500 g fasole, 75 ml ulei, 2-3 cepe, 2 morcovi, 2 ardei grași, 2 roșii, 1 lingură cu boia de ardei, 200 ml bulion de roșii, 1 foaie dafin, 1 cățel de usturoi, 1 legătură cu pătrunjel verde, 1 lingură cu oțet aromat cu tarhon, 1 linguriță cu zahăr, sare/piper după gust.

Mod de preparare

Spălați fasolea foarte bună și lăsați la înmuiat peste noapte, în apă rece. Dimineață, scurgeți apa în care a stat fasolea și adăugați în aproximativ trei litri de apă rece și puțină sare. Dacă veți fierbe fasolea în oala cu presiune, atunci se va termina de fiert în doar o jumătate de oră.

Legumele se curăță și se spală. Tocați ceapa mărunt, la fel de și morcovii sau, dacă doriți, îi dați pe răzătoare. Puneți la călit în ulei, alături de boiaua de ardei. Puteți folosi boia de ardei dulce sau picantă. Adăugați ardeii și roșiile tocate. Stingeți totul cu bulion de roșii și oțet și Radu Anton Roman spune că puteți pune și puțin vin.

Dacă vi se pare că e prea multă apă, mai scurgeți din ea, în funcție de consistența dorită. Turnați legumele călite peste fasolea fiartă, apoi adăugați foaia de dafin, zahăr, usturoi tocat, sare și piper și mai lăsați să fiarbă la foc mic încă un sfert de oră. Dacă fasolea este prea legată, mai puneți din zeama pe care ați păstrat-o. În final, puneți pătrunjel tocat. Puneți alături murături și ardei iute.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre