Pasteis de Nata, cea mai iubită prăjitură portugheză. Rețeta a fost creată de călugări acum 300 de ani

Creat în urmă cu peste 300 de ani, deliciul portughezilor combină simplitatea ingredientelor cu o tehnică ce necesită răbdare și precizie. Această rețetă nu va fi niciodată uitată.
Pasteis de Nata a fost creat în secolul al XVIII-lea de călugării de la Mănăstirea Jeronimos din Belem, lângă Lisabona, care foloseau gălbenușuri de ou rămase după ce albușurile erau utilizate pentru apretarea hainelor.
În 1834, mănăstirea s-a închis, iar rețeta a fost vândută unei rafinării de zahăr, care a deschis Fábrica de Pastéis de Belém în 1837. Este vorba despre o patiserie unde și astăzi se vând până la 20.000 de tarte zilnic.
Pentru a pregăti un Pasteis de Nata ca în Portugalia, aveți nevoie de următoarele ingrediente pentru aluatul foietaj:
250 g făină albă, 1/4 linguriță cu sare de mare, 150 ml apă rece, 150 g unt nesărat, rece, pentru laminare.
Pentru sirop: 200 g zahăr, 100 ml apă, 1 baton de scorțișoară, coaja unei lămâi (fără partea albă).
Pentru cremă: 250 ml lapte integral, 20 g făină albă, 10 g amidon de porumb, 4 gălbenușuri, 1 ou întreg, 1 linguriță cu extract de vanilie sau semințe de la o păstaie.
Într-un bol mare sau mixer se amestecă făina, sarea și apa rece până se obține un aluat lipicios. Se transferă pe o suprafață tapetată cu făină și se frământă 1–2 minute până devine moale. Se formează o pătrățică de 15 cm, se înfășoară într-o folie și se lasă la odihnit 15 minute la temperatura camerei.
Se întinde aluatul într-un pătrat de 45 cm. Se întinde untul rece între două foi de hârtie de copt într-un pătrat de 15 cm și se așază în mijlocul aluatului. Se împachetează aluatul peste unt, ca un plic.
Se întinde aluatul într-un dreptunghi lung, se pliază în treimi (ca o scrisoare) și se rotește 90 de grade. Se repetă procesul de întindere și pliere de 3–4 ori, refrigerând aluatul 30 de minute între fiecare rundă.
După ultima pliere, se rulează aluatul într-un cilindru strâns de 25 cm lungime, se taie în 12 discuri egale (aproximativ 35 g fiecare) și se refrigerează o oră.
Într-o cratiță mică, se combină zahărul, apa, batonul de scorțișoară și coaja de lămâie. Se fierbe la foc mediu până la 104°C (ar fi bine să folosiți un termometru), apoi se lasă să se răcească. Specialiștii spun că siropul pregătit la această temperatură asigură o cremă perfect setată, cu o textură mătăsoasă.
Se amestecă făina, amidonul de porumb și 50 ml din lapte până se obține o pastă fină. Se fierbe restul de 200 ml lapte cu extractul de vanilie, apoi se toarnă peste pasta de făină, amestecând continuu.
Se adaugă treptat siropul răcit, apoi gălbenușurile și oul întreg, amestecând până la omogenizare. Se strecoară crema pentru a elimina orice cocoloașe.
Preîncălziți cuptorul. Se unge forma de brioșe cu unt. Se întinde fiecare disc de aluat cu degetele umede, se așază în cupe și se presează până se formează un coșuleț care depășește ușor marginile.
Se toarnă crema în coșulețe, se umplu 3/4, se introduc la cuptor pentru 15–20 de minute, până când crema e caramelizată, cu pete maronii, iar aluatul e auriu și crocant. Se lasă tartele la răcit zece minute, apoi se scot din forme. Se presară zahăr pudră și scorțișoară înainte de servire.
Specialiștii recomandă să folosiți unt rece și să evitați supraîncălzirea aluatului pentru un foietaj crocant. Pentru a asigura baza crocantă preîncălziți bine cuptorul.
Pentru a pregăti o cremă perfectă, strecurați-o foarte bine și veți obține o textură mătăsoasă. Prăjitura se pot congela până la 1 lună, dar textura cremei poate deveni granuloasă.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook