Simona Ionescu / Redactor Șef

Poale-n brâu moldovenești. Rețeta din poveștile lui Ion Creangă e simplu de făcut

Poale-n brâu moldovenești. Rețeta din poveștile lui Ion Creangă e simplu de făcut
Celebrele brânzoiace moldovenești sunt o prăjitură pe care nu există cineva care să nu o cunoască. Dacă ați crezut că doar mamele și bunicile știu să le facă, avem o veste bună: rețeta nu e complicată.

Așa cum remarca și academicianul Eugen Simion plăcintele poale-n brâu au numele inspirat de vizual. Istoria și etnografia ne arată că, pe timpuri, gospodinele moldovence purtau fuste lungi până la pământ, iar pe deasupra, legate la brâu, își puneau șorțuri, ca să nu se murdărească. Când intrau în bucătărie își suflecau mânecile până la coate și își ridicau fustele, legându-le de șorțul de la brâu, ca să aibă lejeritate în mișcare. De aici și forma aluatului, care seamănă cu modul în care moldovencele gospodine își purtau poalele.

Ingrediente pentru plăcinte poale-n brâu ( 12 bucăți)

Pentru aluat: 500 g faina tip 000
230 ml lapte 3,5% grăsime
25 g drojdie proaspătă
2 ouă medii
60 g unt
30 ml ulei
50 g zahăr
un praf de sare
coaja de la o lămâie netratata

Pentru umplutură: 350 g brânză de vaci bine scursă
100 g zahăr
2 ouă medii
2 linguri griș
coaja de la o lămâie netratată
70 g stafide
1 vârf cuțit sare
1 linguriță esență de vanilie

Pentru uns: 1 gălbenuș de ou diluat cu puțin lapte

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Carmen Trică (@gateste_cu_evuski)


Mod de preparare

Punem drojdia la dizolvat în laptele călduț împreuna cu 1 lingură de zahăr și 1 lingură de făină. După 10 – 15 minute, o punem în mijlocul unui vas în care avem făina cernută. Adăugăm ouăle, untul topit și răcit, restul de zahăr, sarea, coaja de lămâie și amestecăm. La nevoie, mai punem făină și frământăm aluatul câteva minute în timp ce încorporăm și uleiul.Lăsăm la dospit cam o oră. Luăm apoi aluatul și îl framântăm puțin, apoi îl lăsăm iar să crească până își dublează volumul (30 – 60 de minute).

Tăiem aluatul în 12 pătrate, punem câte o lingură de umplutură, unim colțurile spre mijloc și punem brânzoaicele în tava tapetată cu foaie de copt. Le acoperim cu un prosop, le mai lăsăm să crească 15 minute, apoi le ungem cu ou și le coacem în cuptorul preîncălzit la 200 grade pentru aproximativ 20 minute (fără ventilație). Se servesc plăcintele ca atare sau pudrate cu zahăr.

Sursa: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre