Faimoasa prăjitură Karpatka este adorată de polonezi. Dar o iubesc toți cei care o încercat-o. Rețeta e foarte simplu de preparat.
Ingrediente pentru faimoasa prăjitură poloneză
Pentru aluat:
100 g unt
1 linguriță zahăr
Un praf de sare
140 g făină (1 cană + 1 lingură)
200 ml apă (1 cană)
4 ouă medii (dacă ouăle sunt mari, folosiți 3; aluatul nu trebuie să fie prea lichid, trebuie să aibă consistență)
Pentru cremă:
5 linguri de zahăr
2,5 linguri de amidon
1 gălbenuș de ou
2,5 căni de lapte
Vanilie – o păstaie sau zahăr vanilat
150 g unt
View this post on Instagram
Mod de preparare Karpatka
Se începe cu crema. Într-o cratiță, amestecați toate ingredientele pentru cremă, cu excepția untului. Gătiți la foc mediu până se îngroașă. Acoperiți cu folie alimentară și puneți la frigider să se răcească. Între timp, într-un bol adânc, bateți untul până devine cremos, apoi adăugați treptat amestecul răcit de cremă, bătând continuu până totul devine neted. După ce crema este gata, puneți-o la frigider, acoperită cu folie alimentară, până când aveți nevoie de ea.
Pentru aluat, într-o cratiță, aduceți la fierbere apa, untul, sarea, zahărul și vanilia. Adăugați făina în amestecul de apă clocotită și amestecați continuu până când aluatul formează o bilă. Continuați să gătiți și să amestecați aluatul pe foc pentru încă 2 – 3 minute, apoi lăsați-l să se răcească deoparte. După ce s-a răcit, adăugați ouăle unul câte unul, amestecând bine după fiecare adăugare.
Împărțiți aluatul în două părți egale. Întindeți fiecare parte în tăvi separate de copt, rotunde, cu pereți detașabili și de dimensiuni egale, modelând, cu o lingură, aluatul în valuri. Coaceți în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 35 de minute. Nu deschideți ușa cuptorului în timpul coacerii.
După ce ambele blaturi sunt gata, întindeți crema peste unul din ele, apoi acoperiți cu al doilea. Fiți însă atenți să umpleți toate golurile dintre „crestele munților”. De asemenea, puteți adăuga căpșuni sau zmeură între straturi pentru un plus de savoare; se potrivesc minunat cu gustul vaniliei. Lăsați prăjitura asamblată să se răcească în frigider câteva ore. Înainte de servire, desfaceți marginile și presărați deasupra zahăr pudră.
Sursa: Instagram
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook