Simona Ionescu / Redactor Șef

Povestea cremșnitului, prăjitura făcută celebră de Papa Ioan Paul al II-lea

Povestea cremșnitului, prăjitura făcută celebră de Papa Ioan Paul al II-lea
Această prăjitură are o vechime de 371 de ani, cel puțin de când a fost scrisă într-o carte de rețete. Însă ea a devenit celebră datorită fostului papă.

Pe vremea când Karol Wojtyla, cel care a devenit Papă Ioan Paul al II-lea (1920 – 2005), terminase liceul, în Polonia, prăjitura exista sub două denumiri: Kapoleoska (numită astfel după Napoleon Bonaparte) sau Kremowska (adică „cremoasa”, numită astfel după umplutura acesteia cu multă cremă). Se știe că Wojtala, mare amator de astfel de „cremoase”, a participat la un concurs care avea drept provocare înfulecarea a cât mai multe astfel de prăjituri. Viitorul papă a pierdut pariul, reușind să mănânce doar 13 porții.

Însă, după ce a ajuns  liderul bisericii catolice (n.r. – el a fost ales, în 1978, primul papă de altă origine decât cea italiană de la papa Adrian al VI-lea, adică din 1522), aflându-se povestea, prăjitura a câștigat teren. În țara natală a fostului papă, prăjitura se numește acum Kremowska Papieska (n.r. – Cremoasa papală).

Vechea rețetă de Cremșnit nu se deosebește foarte tare de cea nouă din zilele noastre. Prăjitura are două foi, una în bază și alta deasupra, iar la mijloc conține cremă din lapte. Foaia superioară se pudrează cu zahăr vanilat. Cu zeci de ani în urmă, în mod tradițional prăjitura se servea tăiată sub formă de triunghiuri, iar în zilele noastre se taie în formă de pătrat sau dreptunghi.

Adevăratul Cremșnit provine din Franța și se numește Mille-feuille

Cremșnitul nu este decât o adaptare locală a prăjiturii franțuzești Mille-feuille. Un mille-feuille este un preparat de patiserie format din trei straturi de aluat pufos și două straturi de cremă de patiserie. Partea de sus este glazurată cu zahăr pudră sau fondant. Se poate adăuga gem sau fructe.

Se spune că desertul ar fi fost creat de François Pierre de La Varenne, celebrul patiser de acum câteva sute de ani, care l-a descris în lucrarea sa „Cuisinier françois” din 1651. A fost apoi perfecționat de Marie-Antoine Carême, bucătarul lui Charles-Maurice de Talleyrand-Périgord.

Cu toate acestea, mulți patiseri profesioniști susțin că prăjitura datează doar din 1867, când a fost propusă ca specialitate de către celebrul patiser Adolphe Seugnot.

De ce se numește Mille-feuille

Numele francez al acestui produs de patiserie se referă la numărul mare de foi de patiserie care alcătuiesc fiecare preparat. Având în vedere metoda tradițională de preparare a foilor de aluat, în șase etape de împăturire în trei, mille-feuille este format de fapt din 729 de perechi de foi. Adoptarea mai recentă de către unii bucătari a pliajului în două duce la un mille-feuille cu un număr diferit de foi, 2048 de perechi în cazul rețetei lui André Guillot.

Rețetă de Cremșnit

Ingrediente: 1 pachet de foietaj,1 l lapte, 250 g zahăr, 3  ouă, 100 g amidon de porumb, 50 g unt, 20 g zahăr vanilat, coajă de lămâie rasă

Mod de preparare: Zahărul se amestecă cu ouăle și amidonul de porumb, apoi se încorporează, încet laptele, mestecând continuu, până se obține un lichid omogen. Acesta se fierebe până are consistența unei budinci. Când e gata adăugați zahărul vanilat, untul și coaja de lămâie, și mai amestecați.

Separat, coaceți foile de foietaj. Pentru asamblarea Cremșnitului, fixați  foaia de bază într-o tavă, turnați deasupra crema preparată anterior, iar deasupra puneți cealată foaie. Pudrați cu zahăr vanilat.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre